SEDMA UMJETNOST

Ožujak u Art-kinu Croatia posvećen je ženama i suvremenom indijskom filmu. Evo što sve čeka posjetitelje

Ervin Pavleković

Ciklus indijskog filma organiziran je u suradnji s Veleposlanstvom Indije, a prikazat će se četiri istaknuta i nagrađivana filmska naslova prošlog desetljeća. U sklopu programa Rijeka 2020 – EPK u Art-kino stiže futuristički filmski triptih »Sonvoyce on Source: Colonello Futurista«



RIJEKA – Mjesec ožujak u Art-kino donosi filmove posvećene ženama i suvremenom indijskom filmu. Gledatelji će tijekom ovog mjeseca imati prilike vidjeti filmsko-glazbeno-scenski spektakl, prošireni filmski triptih »Colonello Futurista«, tradicionalnu posvetu ženama u ožujku uz »Ženijalne dane«, program »Kultno kino« koji donosi filmski klasik »Thelmu i Louise« Ridleyja Scotta te Ciklus indijskog filma. Uz to, prikazat će se nekoliko novih filmskih naslova te nekoliko repriza.


Početkom mjeseca, 4. ožujka u 20 sati, u sklopu programa Rijeka 2020 – EPK u Art-kino stiže futuristički filmski triptih »Sonvoyce on Source: Colonello Futurista« u režiji Vladislava Kneževića i izvedbi Tanje Vrvilo, Damira Bartola Indoša i Mirka Soldana. Ta izvedba, intermedijski triptih, u jednom objedinjuje glazbeni koncert, teatarsko uprizorenje i filmsku projekciju, a posvećen je futurizmu, nekoć radikalnom pokretu koji se javio u razdoblju rane avangarde, kao i raznim kontroverznim idejama umjetnika nekonvencionalnih stavova i nastojanja.


Priče o snažnim ženama


Osim što je »mjesec proljeća«, ožujak je i prepoznatljivo »ženski mjesec«; zajednički program Kino mreže u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena donosi »Ženijalne dane« od 6. do 8. ožujka u sklopu kojih će gledatelji moći pogledati izvrsne nagrađivane filmove s pričama o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu.




Prvi od filmova bit će dokumentarni film »Usidjelice« o narodski zvanim »starim djevojkama«, to jest Kineskinjama koje, ne udavši se na vrijeme, bivaju izložene pritisku okoline i stigmatizaciji. Također, bit će prikazan američki crnohumorni triler »Djevojka koja obećava« Emerald Fennell, koji donosi priču o osveti djevojke Cassie (Carey Mulligan) čiji je život obilježila trauma iz prošlosti. Posljednji u nizu bit će poljski hit-film »Influencerica« Magnusa von Homa izabran u prošlogodišnjoj službenoj selekciji Cannesa te hvaljen od kritike i publike, a prati simbolična tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije prožete svijetom online kulture.


Uz prošireno kino s početka mjeseca, ožujak u Art-kinu, od 11. do 14. ožujka, donosi i Ciklus indijskog filma organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Indije, a prikazat će se četiri istaknuta i nagrađivana filmska naslova prošlog desetljeća. Ciklus filmova 11. ožujka u 19 sati otvara napeti triler »Priča« Sujoya Ghosha, koji prati trudnicu u potrazi za nestalim suprugom u bespućima Kolkate. U petak 12. ožujka u 17 sati bit će prikazana topla i nagrađivana komična drama »Piku« Shoojita Sircara o odnosu oca i kćeri te ekscentričnome ponašanju koje tjera podjednako na suze i smijeh. Slijedi 13. ožujka u 17.15 sati biografska drama »Manihi: Čovjek planina« o životu Dashratha Manjhija, siromašnog radnika koji je kroz neprohodno brdo iskopao put širine 9,1 i dužine 110 metara, koristeći samo čekić i dlijeto. Ciklus indijskog filma 14. ožujka u 17.15 sati zatvorit će »Šampion« Amola Gupte, dirljiva priča o naporima talentiranog dječaka i njegovog trenera da osvoje prvenstvo u rolanju, zbog čega je i dobio epitet »neobične sage o neobičnim životima«.


Nagrađivani filmovi


»Kultno kino« ovoga mjeseca simbolično, s obzirom na sam mjesec u znaku žena, donosi i nezaboravni filmski klasik »Thelma i Louise« Ridleyja Scotta o svevremenskom ženskom duetu koji praši pustinjskim predjelima, a može se pogledati 18., 21. i 22. ožujka. Scottov film, osvojivši Oscara za scenarij, uz sveukupnih šest nominacija, uključujući i za glavne ženske uloge, postao je kultni klasik portretirajući kompleksne ženske protagonistice, razbojnice, što je pozicioniralo i naglasilo feministički smjer u produkciji visokobudžetnih holivudskih filmova.


Od prvog u mjesecu na repertoaru Art-kina je i domaći animirani kandidat za Oscara »Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa« Dalibora Barića, a od 5. ožujka novi film nagrađivanog redatelja Kevina MacDonalda »Mauritanac: dnevnik iz Guantanama«, pravosudna drama o zloglasnom zarobljeničkom kampu Guantanamo s Jodie Foster, Benedictom Cumberbatchom i Taharom Rahimom u glavnim ulogama.


Od 12. ožujka na programu je i recentni višestruko nagrađeni film »Minari«, imigrantsko-autobiografska priča iz djetinjstva redatelja Leeja Isaaca Chunga, koja prati mladu koreansko-američku obitelj Yi na putu iz Kalifornije u središnju Ameriku. Gledatelji će moći pogledati film »Još jedna runda« danskog dogmaša Thomasa Vinterberga s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi (od 19. ožujka), »Ne zaboravi disati« u slovensko-talijansko-hrvatskoj koprodukciji slovensko-talijanskog redatelja Martina Turka (od 23. ožujka) te »Komarca« – ratnu priču portugalskoj redatelja Joãa Nuna Pinta (od 28. ožujka).


Obiteljski program


Obiteljski program Art-kina donosi dvije nove animirane avanture, Disneyjevu »Rayu i posljednjeg zmaja« (od 13. ožujka) te »Croods 2: Novo doba« (od 28. ožujka), uz reprize hitova »Tvornica snova« (od 6. ožujka) i »Duša« (od 20. ožujka).
Ulaznice za sve projekcije mogu se rezervirati putem e-pošte [email protected], kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Detaljnije informacije o projekcijama su na mrežnoj stranici Art-kina https://www.art-kino.org/hr/.