FESTIVAL U NOVOM RUHU

Otvoreno 30. Kastafsko kulturno leto: Ljetne noći na Crekvini – najljepšoj pozornici na Kvarneru

Kim Cuculić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac zahvalio se svima koji su pomogli u radu na kastavskoj pozornici Crekvine, "najljepšoj na Kvarneru" na kojoj ćemo svi moći uživati u kulturnim ljetnim noćima, kao i brojnim drugim događanjima.



U Kastvu je održano svečano otvorenje 30. Kastafskog kulturnog leta i novouređene Crekvine koje je započelo na Trgu Matka Laginje uz program Glazbenog društva “Spinčići”, a službeni festivalski dio nastavio se koncertom klape “Kastav” na novouređenom prostoru Crekvine.


Kastafsko kulturno leto koje ove godine slavi svoju tridesetu obljetnicu jučer je svečano započelo glazbenim programom Glazbenog društva “Spinčići” na Trgu Matka Laginje, a nastavilo se izvrsnom izvedbom muške i ženske klape “Kastav” na novouređenom prostoru Crekvine. Osim tridesete obljetnice Kastafskog leta, muška klapa “Kastav” također slavi trideset godina, a Glazbeno društvo “Spinčići” okruglu, stotu obljetnicu.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Kako je istaknuto na svečanosti otvaranja Crekvine, počinje novo poglavlje za ovaj vrijedan spomenik koji je zadobio novi izgled i dimenzije na temeljima stare jezgre. Još pred trideset godina, manifestacija Kastafsko kulturno leto počela je pisati povijest na gradskome Trgu Lokvina koji će također, kao i Crekvina, biti obnovljen u sklopu projekta “Povežimo se baštinom”.




Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac zahvalio se svima koji su pomogli u radu na kastavskoj pozornici Crekvine, “najljepšoj na Kvarneru” na kojoj ćemo svi moći uživati u kulturnim ljetnim noćima, kao i brojnim drugim događanjima. Arhitekt Nenad Fabijanić istaknuo je kako je duž obale imao prilike raditi mnoge javne prostore, no ovaj mu je kraj posebno blizak, jer, iako dolazi s Paga, često boravi u Brseču.


Matej Mostarac
SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Osvrnuo se na sam rad na Crekvini koji, kako kaže, nije bio lak jer su uvjeti ponekad bili nemogući, a i tijekom rada su se otkrivali neki arheološki ostatci koji su mijenjali onaj prvotni projekt, no rezultatom je zadovoljan. Izrazio je i nadu da će ovaj novouređeni prostor biti očuvan, još više zbog što se Crekvina, ističe, može naći na mnogim svjetskim portalima za arhitekturu i baštinu.


Bogat program Kastafskog kulturnog leta donijet će pregršt kulturnih trenutaka u naredna dva mjeseca, a već ovoga mjeseca, sutra, nastupit će Damir Urban, zatim 9. srpnja kazalište Luda kuća s predstavom “Potpuni stranci”, 11. srpnja koncert će održati polaznici radionica gitare i koncert Gorana Majstorovića i Zvonimira Radišića, a između ostalih, 20. srpnja slijede i Čelične magnolije u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca te 18. srpnja Massimo.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER