Galerija SKC

Otvorena multimedijska izložba “Priče iza gradova” o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru

Kim Cuculić

Snimio: MATEO LEVAK

Snimio: MATEO LEVAK

U četvrtak će u 20 sati u Galeriji SKC biti održan razgovor o »Knjizi o Rijeci« s istraživačima/icama, a izložba je otvorena do 3. srpnja.



RIJEKA – Multimedijska izložba »Priče iza gradova (Rijeka, Novi Sad, Temišvar)« i popratni događaji predstavljaju završnicu projekta Stories Behind Cities. U organizaciji Udruge Prostor Plus u Galeriji SKC (Kružna 8) otvorena je izložba, a sutra će u 20 sati biti predstavljena »Knjiga o Rijeci« kao kruna spomenutog projekta. U četvrtak će u 20 sati u Galeriji SKC biti održan razgovor o »Knjizi o Rijeci« s istraživačima/icama, a izložba je otvorena do 3. srpnja. Projekt »Priče iza gradova (Stories Behind Cities)«, u sklopu kojeg je nastala »Knjiga o Rijeci« prvenstveno se bavi gradovima i njihovim narativima polazeći od postavke da su priče neizostavni aspekti svih kultura.


Foto galerija: Multimedijska izložba Priče iza gradova Foto: Mateo Levak


Priče tvore veze između povijesti, zajednice, jezika i tradicije, stvarajući predodžbe koje imamo o nama samima i koje druge zajednice imaju o nama. Jedan od tih gradova bila je Rijeka, a zahvaljujući sjećanjima građana publikacija o Rijeci broji čak 30 priča koje pričaju priču o Rijeci iz sasvim druge perspektive.


Multimedijska izložba »Priče iza gradova« inspirirana je pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru, koje su rezultat istraživanja provedenog u sklopu projekta. Odabrane priče iz svih triju gradova predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom – imaginarnim gradom.




– Polazeći od pitanja »Na koji način izložiti priču?«, ova izložba na nekoliko razina istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba, i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog, narativnog sloja koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada. Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom dopustili smo sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama, objašnjava Efemera kolektiv, koji je osmislio koncept izložbe.


»Knjiga o Rijeci« kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima/cama u razdoblju od posljednjih 100 godina.