NAGRADA ŽIVA

Virovitički muzej najbolji slavenski muzej godine

Filip Brnelić

Foto Boris Pretnar

Foto Boris Pretnar

 Forum slavenskih kultura izabrao Hrvatsku



Gradski muzej u Virovitici dobitnik je ovogodišnje nagrade Živa koju Forum slavenskih kultura dodjeljuje najistaknutijim kulturnim ustanovama s područja 13 slavenskih država.


Kao prvi hrvatski muzej, koji je ponio ovu prestižnu nagradu, od njezina osnutka 2014. godine, Gradski muzej Virovitica istaknuo se u konkurenciji od 29 nominiranih kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Slovačke, među kojima su se našli i lošinjski Muzej Apoksiomena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i karlovački slatkovodni akvarij Aquatika.


Smješten unutar dvorca Pejačević u samom centru Virovitice, tamošnji je muzej u svom rekonstruiranom i moderniziranom izdanju oduševio svojim originalnim postavom nazvanim »Drveno doba«, koji na inovativan, interaktivan način spaja arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu građu te progovara o povijesti vezanoj uz tamošnja šumovita područja.




Prema riječima Lidije Nikočević, hrvatske etnologinje koja je kao jedna od sutkinja u međunarodnom žiriju sudjelovala u ovogodišnjem izboru za nagradu Živa, uspjeh muzeja u Virovitici rezultat je kontinuiranog rada na visokom nivou i pod najboljim europskim standardima koji nisu usmjereni prvenstveno na veličinu i posjećenost kulturnih institucija, već na originalnost i kvalitetu sadržaja.


Upravo je privlačenje pažnje na kvalitetan rad u muzejima jedan od glavnih ciljeva Žive kao najznačajnijeg projekta Foruma slavenskih kultura koji nastoji povezati, uspostaviti suradnju i stvoriti komunikacijsku mrežu među kulturnim institucijama slavenskih naroda.


– Naše zemlje imaju puno preklapanja, ali ne koristimo kulturne bliskosti koje imamo kao što su jezik i tradicija, na način kao što to čine skandinavske i frankofonske zemlje i kulture.


Muzeji reprezentiraju bogatstvo kultura o kojima se van matičnih država i u ostatku Europe ne zna mnogo, pri čemu Forum nastoji potaknuti te zajedničke nazivnike i unaprijediti suradnju između slavenskih zemalja koja je nažalost manjkava i problematična, zaključila je Nikočević.