Drugo more

U fokusu ovogodišnjeg izdanja manifestacije “Moje, tvoje, naše” bit će – šećer

Davor Mandić

Fokus ovogodišnjega izdanja bit će na temu šećera i povijesnu ulogu tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima



RIJEKA – Sedamnaesto izdanje manifestacije »Moje, tvoje, naše« održat će se u organizaciji udruge Drugo more od 31. ožujka do 2. travnja u prostorima Filodrammatice. Fokus ovogodišnjega izdanja bit će na na temu šećera i povijesnu ulogu tog proizvoda u ekonomskim, političkim i društvenim previranjima na globalnoj i lokalnoj razini. Izložba i konferencija okupit će međunarodne umjetnike i izlagače, ističu u Drugom moru.


Kolektivna izložba »Šećer s istoka«, mađarskog kustosa i jednog od izlagača Ferenca Grófa otvorit će se u Galeriji Filodrammatica u četvrtak, 31. ožujka u 18 sati. Izložba za polazišnu točku uzima jednu karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari. Na izložbi radove predstavljaju i Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja uz besplatan ulaz.


Izložbu će pratiti i dvodnevna hibridna konferencija »Šećer posvuda«, koja će se, osim u velikoj dvorani Filodrammatice, moći uživo pratiti putem Facebook i YouTube stranice Drugog mora. U petak, 1. travnja, na rasporedu su tematski paneli pod nazivom »Mapiranje« (u 17 sati) i »Dekolonizacija periferija« (u 19 sati), u okviru kojih će izlaganja održati professor emeritus sociologije Dale W. Tomich, umjetnik i kustos Ferenc Gróf, povjesničarka i kulturologinja Catherine Baker, Anton Lederer i Margarethe Makovec, osnivači i voditelji centra za suvremenu umjetnost iz Graza te umjetnička skupina Fokus Grupa, koja je osmislila program konferencije.




U subotu, 2. travnja u 11 sati, na panelu pod nazivom »Rad šećera« prezentacije će održati britanski slobodni arhivar Kolya Abramsky, argentinska umjetnica Graciela Carnevale i slovačka umjetnica i kustosica Ilona Németh. Ulaz je slobodan.