Nova ravnateljica

Tamara Mataija uoči početka energetske obnove i zatvaranja muzeja: ‘Bit ćemo generator kreativne industrije bazirane na baštini’

Ervin Pavleković

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Preseljenje će biti vrlo složeno, potrebno je preseliti cijeli Muzej, kaže



U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka, odnosno negdašnjoj Guvernerovoj palači izgrađenoj u osamnaestome stoljeću uskoro započinje, kako je i najavljeno početkom srpnja, energetska obnova u vrijednosti od 3,5 milijuna eura sufinancirana europskim sredstvima u stopostotnom iznosu, zbog koje će zgrada Muzeja biti čak nekoliko godina zatvorena.


O procesu i važnosti energetske obnove, za sam Muzej i za građane, o stanju u Muzeju te programskim djelatnostima i ciljevima koje želi ostvariti u svome mandatu koji je relativno nedavno i započeo, razgovarali smo s ravnateljicom PPMHP-a Tamarom Mataijom.


Radovi


Možete li nam reći što točno energetska obnova znači za sam muzej i koje radove podrazumijeva?




– Energetska obnova Guvernerove palače dio je integriranog projekta obnove Palače koji je izrađen u sklopu »Integriranog projekta obnove Guvernerove palače i kuće Nugent u Rijeci«, faza A, 2016. – 2019. godine, a projekt je izradio Hrvatski restauratorski zavod. Kako je tada bilo najavljeno, trebao je biti objavljen Poziv za fazu, koji je trebao obuhvatiti same radove, međutim, Poziv do sada nije objavljen te je Muzej uz pomoć županijskih razvojnih agencija RRA Kvarner i Prigoda te uz podršku Primorsko-goranske županije iz tog projekta izvukao one radove koji direktno utječu na energetsku učinkovitost te aplicirao na Poziv u okviru NPOO za Energetsku obnovu zgrada sa svojstvom kulturnog dobra. Energetska je obnova vjerojatno najzahtjevniji dio toga projekta, a njezina će provedba svim korisnicima i dionicima donijeti poboljšanja u vidu smanjenja potrošnje primarne energije, eliminaciju emisije CO2 te optimalnu mikroklimu u svim dijelovima Palače.


Radovi koji će se provoditi u ovoj fazi obnove su: zamjena kompletnog sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, potpuno će se eliminirati nafta kao energent, ugradit će se solarni paneli i dizalica topline i provest će se termoizolacija krovišta. Povećat će se i sigurnosni uvjeti uvođenjem sprinklera i novog protupožarnog sustava, a kao horizontalna mjera predviđena je ugradnja dizala za posjetitelje. S obzirom na ugradnju novih instalacija čije je postavljenje projektirano u podu, odnosno u međukatnim konstrukcijama, potrebno je podizanje podnih obloga, odnosno parketa, što znači da će cijelu zgradu trebati isprazniti – od ljudi i muzejske građe i opreme. Radovi će također obuhvati i restauraciju unutarnje stolarije, a valja napomenuti da se u ovoj fazi neće obnavljati fasada niti vanjska stolarija. Nakon dovršetka građevinskih radova, boravak i rad u prostoru Palače bit će ugodniji, a za muzejsku građu bit će daleko jednostavnije osigurati adekvatne mikroklimatske uvjete.


Preseljenje


Postoji li, dakle, s obzirom na energetsku obnovu Muzeja, kakav izračun o njegovoj većoj energetskoj učinkovitosti?


Foto Angela Maksimović


– Zgrada Guvernerove palače ima energetski razred C. U okviru NPOO Poziva bilo je potrebno dokazati uštedu primarne energije od minimalno 30 posto, a za naš projekt struka je izračunala uštedu od 71,8 posto.


Kako će se točno odvijati selidba, što će se seliti i gdje će biti pohranjeni svi predmeti?


– Preseljenje će biti vrlo složeno, potrebno je preseliti cijeli Muzej: muzejsku građu i dokumentaciju, urede, radionice, knjižnicu, server… Lokacije još nisu do kraja definirane. Za muzejsku građu važno je u novom prostoru osigurati optimalne mikroklimatske i sigurnosne uvjete te ukoliko bude moguće dostupnost građe za tekuće projekte. Plan je da dio građe, i to ona najatraktivnija, bude izložena, ako za to uspijemo pronaći adekvatan prostor u središtu Rijeke.


Osim same energetske obnove koja je najavljena kao vrlo kompleksna, što je posebno zahtjevno u smislu selidbe i očuvanja raznih zbirki i brojnih predmeta?


– Svu građu, nakon provedene revizije koja je u tijeku, potrebno je adekvatno pakirati i transportirati u privremene čuvaonice. Ormare i ladičare u kojima je muzejska građa trenutačno pohranjena potrebno je također transportirati te u njih istu onu građu natrag pohraniti. Svaki ormar i svaku kutiju potrebno je pažljivo označiti te popisati predmete u njima.


Što točno, s obzirom na period u kojem će Muzej biti zatvoren, kao i finalni rezultat, za građane znači ovaj proces energetske obnove? Uz to, koliko je predviđeno vrijeme radova?


– Građani, korisnici i svi dionici dobit će kvalitetniji prostor za rad, ugodniji posjet muzejskim izložbama, ugodniji prostor za provedbu svojih programa i za sudjelovanje u radionicama i ostalim manifestacijama koje se redovito odvijaju u Guvernerovoj palači. U ovom trenutku, usprkos velikim izdacima za grijanje, zimi je u zgradi hladno. Klimatizacija je provedena samo u dijelu izložbenog prostora te je ljeti prevruće i zagušljivo što svakako utječe na ukupni dojam posjeta Muzeju, osobito u najtoplijem ljetnom periodu. S druge strane, ulažemo ogromne napore da bismo za muzejsku građu osigurali odgovarajuću relativnu vlažnost zraka i temperaturu.


Podrška kolega


Početkom ove godine, nakon odlaska bivše ravnateljice u zagrebački odjel za kulturu, preuzeli ste kormilo Muzeja kao vršiteljica dužnosti, a relativno nedavno i potvrđeni ste kao njegova nova ravnateljica. Kako su to prihvatili vaši dugogodišnji kolege?


– Od kolega imam veliku podršku i u tom se smislu rad Muzeja nastavio odvijati bez problema. Upravo su me kolege potaknuli da se javim na natječaj za ravnatelja.


Dakle, međuljudski odnosi barem u vašem muzeju su dobri?


– Jesu. Smatram to iznimno vrijednom značajkom kolektiva i nužnim preduvjetom za kvalitetnu provedbu zahtjevnih planova pred nama.


Iako ste i ranije bili djelatnica Muzeja, u kakvom vas je stanju točno dočekao Muzej?


– Poslovanje, provedba plana i programa, financije, sve je dobro funkcioniralo, što se kontinuirano nastavlja. Stručni djelatnici kao i djelatnici u upravi Muzeja, računovodstvu i ostalim službama obavalju svoj dio posla kako bi cijeli sustav funkcionirao.


Cjelovita obnova Palače


Što biste izdvojili kao poseban uspjeh u mandatu bivše ravnateljice?


– Bivša ravnateljica, kolegica Nikolina Radić Štivić, unaprijedila je poslovanje Muzeja i uspješno smo surađivali na brojnim projektima. U njezinom mandatu nastavljeni su prethodno započeti projekti. Među njima treba istaknuti brojne pripremne radnje koje je poduzela, a vezane su za obnovu kompleksa Guvernerove palače, bez kojih projekt Energetske obnove Guvernerove palače, koji uskoro započinje, ne bi bio moguć. Za vrijeme njezina mandata usustavljeni su programi Stručne prakse u visokom obrazovanju kao i program digitalizacije muzejske građe koje smatram izuzetno važnima.


Na što ćete staviti naglasak na početku vašeg mandata koji će definitivno obilježiti energetska obnova, a na što općenito u mandatu?


– Gotovo cijeli mandat bit će usmjeren na radove vezane za energetsku obnovu. Paralelno će se raditi na osiguravanju sredstava za cjelovitu obnovu Palače te na realizaciji novog stalnog postava u obnovljenoj Palači. Treba istaknuti da je ove godine obnovljena istočna fontana u perivoju Guvernerove palače, a u uskoro će započeti obnova i zapadne.


Koja je, dakle, vaša vizija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i što želite jednom kad vaš mandat završi ostaviti kao nasljeđe?


– Autentičan, inkluzivan, pristupačan, društveno relevantan Muzej, dostupan i ugodan za posjet i boravak ponajprije našim sugrađanima i žiteljima cijele Primorsko-goranske županije, mjesto na kojemu će (fizičko i virtualno) korisno provoditi svoje vrijeme, mjesto koje će ih inspirirati i pružiti duhovno zadovoljstvo. Muzej koji će djelovati kao platforma za civilni sektor, odnosno udruge, putem koje će one moći prezentirati i komunicirati svoj rad i probleme i podignuti svoju vidljivost u zajednici. Zatim ekonomski održiv i otporan na nove izazove i krize, Muzej koji je izvorište i generator kreativne industrije bazirane na baštini. Takav Muzej, utemeljen na lokalnoj baštini i kulturi putem kojih komunicira i interpretira lokalne identitete na dostupan i suvremen način, može postati poželjna turistička destinacija. U tom kontekstu, rad na vidljivosti i razvoju publike u razdoblju koje je pred nama bit će ključni.


Alternativne lokacije


Što naše sugrađane čeka u programsku smislu u vašem mandatu, nakon što završi proces energetske obnove?


– Projekt energetske obnove trajat će do sredine 2026. godine, a tijekom obnove aktivnosti Muzeja neće stati. Dislocirane zbirke neometano će nastaviti s radom. Programski dio koji bi se inače odvijao u prostoru Guvernerove palače, odvijat će se na dislociranim lokacijama kroz gostovanja naših izložaba i programa te na terenu kroz mapiranja i istraživanja. Dio programa provodit će se kroz EU projekte na koje smo aplicirali kao partneri, naravno, ukoliko budu pozitivno evaluirani. Prisutnost Muzeja u lokalnoj zajednici provodit će se na sve dostupne alternativne načine i na alternativnim lokacijama. Vjerujem da ćemo uspjeti osigurati izložbeni prostor u središtu grada u kojem ćemo moći izložiti najatraktivnije predmete iz fundusa, organizirati vodstva kao i provedbu programa Čudotvornice za naše najmlađe sugrađane. Nastavit će se i prethodno spomenuti programi stručne prakse u visokom obrazovanju te digitalizacije muzejske građe kao i sve ostale aktivnosti koje se odvijaju »iza scene«. U planu je također i izrada projektnog zadatka za dislocirane čuvaonice, što bi označilo početak jednog velikog projekta koji bi osigurao suvremeni pristup istraživanju i čuvanju muzejske građe.