Press kolegij

Zdravstvenim ustanovama u PGŽ ove godine 3,3 milijuna eura: “To još uvijek nije dovoljno”

Barbara Čalušić

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Potrebe naših ustanova daleko su veće, kaže pročelnica Vesna ČavarZdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Primorsko-goranska županija ove je godine prema odluci Vlade iz decentraliziranih sredstava raspoređeno 3,3 milijuna eura što je tri posto više u odnosu na prošlu godinu.


– To još uvijek nije dovoljno s obzirom da su potrebe naših ustanova daleko veće. Inače, od ukupnog iznosa 139 tisuća eura predviđeno je za otplatu kredita za angiografski uređaj u Thalassotherapiji Opatija dok je ostatak namijenjen investicijskom ulaganju i održavanju, kazala je na današnjem press kolegiju pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar.


Najviše Zavodu za hitnu medicinu


Najviše sredstava namijenjeno je Zavodu za hitnu medicinu PGŽ-a koji će dobiti 1,7 milijuna eura s obzirom da se u sklopu ove ustanove od ove godine nalazi sanitetski prijevoz.
Domu zdravlja PGŽ-a namijenjeno je 751 tisuća eura, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a 46 tisuća eura, Thalassotherapiji Opatija 200 tisuća eura kao i Thalassotherapiji Crikvenica, Specijalnoj bolnici lnsula 150 tisuća, a Lječilištu Veli Lošinj 70 tisuća eura.


Od ukupnog iznosa čak 75 posto sredstava namijenjeno je primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a kako je istaknula Čavar, raspoređena su i županijska proračunska sredstva namijenjena povećanju dostupnosti zdravstvenih usluga na otocima i Gorskom kotaru.


Specijalisti na otoke i u Gorski kotar


Raspoređuje se 145 tisuća proračunskih eura kojima će se financirati dolazak specijalista na otoke i Gorski kotar, palijativna skrb te troškovi stanovanja za zdravstveni kadar.


Programi edukacije, prevencije i promocije zdravlja u Domu zdravlja dobili su 29 tisuća eura, a radi se o financiranju tečajeva za trudnice, dio sredstva ide savjetovalištu za prehranu dojenčadi te savjetovalištu za psiho-socijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata.


Tu su i programi razvoja zdravstvenih standarda te je Dom zdravlja dobio 72 tisuće eura za jačanje dostupnosti zdravstvene zaštite.Od toga dio ide palijativnim timovima, a ostatak za jedinstven registar palijativnih pacijenata u PGŽ-u. Dio sredstva namijenjen je osmišljavanju programa za telefonsko naručivanje lijekova za pacijente koji se nalaze na terapiji za kronične bolesnike.


Za specijalizacije liječnika izdvojeno 56 tisuća eura, dio ide Lječilištu Velom Lošinju, a dio Zavodu za hitnu medicinu.


Nastavni zavod za javno zdravstvo dobit će 48 tisuća eura za održavanje računalnih rješenja te za nabavu agregatskog postrojenja budući da sadašnji agregatski sustav pokriva tek 60 posto potreba.


Razvoj javne turističke infrastrukture


Alessandra Ban, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj predstavila je program dodjele bespovratnih sredstva za razvoj javne turističke infrastrukture. Kako je naglasila, ove su godine povećana sredstva i područja financiranja.


– Prošle godine sredstva su dodijeljena samo Gorskom kotaru i to 160 tisuća eura, a ove su godine osigurana sredstva od gotovo 400 tisuća eura, a to je iznos raspoređen na dva javna područja, jedan za infrastrukturu u Gorskom kotaru, a drugi za ostatak Županije.


Za provedbu prvog poziva planirano je 235 tisuća eura, od čega je najniži iznos koji se može dobiti 10 tisuća eura, a najviši 70 tisuća eura.


Pritom, svaki prijavitelj može prijaviti samo jedan projekt. Za drugi javni poziv planirana su sredstva od 165 tisuća eura pri čemu je najniži iznos je 10 tisuća eura, a najviši iznos koji se može dobiti 40 tisuća eura, rekla je Ban napominjući da je rok za dostavu prijedloga 25. ožujka.


Financiranje tehničke kulture i sporta


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najavila je program javnih potreba u tehničkoj kulturi i sportu koji ima za cilj razviti tehničku kulturu i tehničku pismenost.


– Tri su prioriteta na koja ćemo se fokusirati: poticanje tehničke kulture, poticanje obrazovanja iz područja tehničke kulture te poticanje širenja znanstvenih i tehničkih dostignuća.


Za sve ovo je izdvojeno 78 tisuća eura što je deset posto više nego prošle godine, naglasila je Šišić ističući kako će se na sjednici Županijske skupštine naći program javnih potreba u sportu.


Natječaj raspisuje Zajednica sportova, a prije dodjele sredstava treba utvrditi programska područja.


– Ove godine za programe je predviđeno 914 tisuća eura i ponosni smo što i dalje držimo ritam županije poznate po najvećim izdvajanjima za sport po broju stanovnika.


Financira se 17 različitih područja tako što od predviđenog iznosa 863 tisuće eura ide Zajednici sportova, a ostatak ide Savezu školskih sportskih društava, kazala je Šišić.


Preseljenje muzeja na Zamet


Sonja Šišić izjavila je kako se preseljenje Pomorskog i povijesnog muzeja očekuje u lipnju, a trebao bi biti preseljen u prostor nekadašnje pošte na Zametu.


– Muzej je dobio odobrenje resornog ministarstva za preseljenje. Zadovoljni smo jer će na tom prostoru biti smješten cijeli postav, ali će se moći i izlagati dio zbirke muzeja, kazala je Šišić.


Čestitke Nikolini Golomboš i Matiji Legoviću, sućut obitelji Antonija Račkog


Zamjenik župana Petar Mamula danas je čestitao Nikolini Golomboš iz Karate kluba Rijeka koja je osvojila zlato u Gruziji, a Matija Legović iz Brod Moravica, prema njegovim je riječima, mnoge iznenadio osvojivši zlato u biatlonu za juniore u Poljskoj najavivši da osim u alpskim disciplinama, Hrvatska, a pogotovo Gorski kotar ima jake snage i u nordijskim disciplinama.


Mamula je na danaašnjem press kolegiju izrazio sućut obitelji hrvatskog olimpijca Antonija Račkog koji je tragično preminuo prošlog petka.