Tradicijski obrti

“One District, One Product”: U Rijeci otvorena izložba rukotvorina iz različitih indijskih regija

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložba u fokus stavlja zaboravljene tradicijske obrte u Indiji



Nastala suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Veleposlanstva Indije, izložba »One District, One Product« (»Jedan okrug, jedan proizvod«), koja okuplja rukotvorine iz različitih indijskih regija, u fokus stavlja zaboravljene tradicijske obrte, kao i naglasak na očuvanje ruralnoga gospodarstva.


Prema riječima ravnateljice PPMHP-a Tamare Mataije, izložba govori o uspješnom projektu, koji ima za cilj promovirati tipičan proizvod određene regije i tako potaknuti cijelo gospodarstvo, a s obzirom na njegov uspjeh, projekt se proširio, a izložba je prilika da upoznamo nasljeđe Indije.





Danas u vrijeme globalnih migracija, kaže, ovakvi su projekti prijeko potrebni. Na to se nadovezao i gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo da u današnjem polariziranome svijetu Indija ima i može igrati važnu ulogu u međunarodnim odnosima.


Očuvanje tradicijskih obrta


Veleposlanik Indije Raj Kumar Srivastava naglasio je da Indija nije samo duhovnost, nego i tehnologija, pa i zdravstvo, dakle sva područja u kojima zemlja pokazuje napredak.



Što se tiče samog projekta i izvoza rukotvorina, pojašnjava, bio je oko 23 posto u početku, a do danas je porastao na gotovo 75 posto, što pokazuje uspjeh, s gospodarskim i ekonomskim osnaživanjem zemlje.


Zamjenica župana Marina Medarić kazala je kako izložba predstavlja uspješnu i pohvalnu inicijativu kojom se uspjelo očuvati i oživjeti dio indijske kulture i tradicije, a ujedno je i uspješan nastavak suradnje dviju zemalja.



Riječ je o projektu nastalom 2018. godine, kojim Vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika, a njihovim uključivanjem na svjetsko tržište ujedno i pridonijeti promicanju autohtonih proizvoda i obrta.


Iz svakog je okruga tako izdvojen jedan proizvod karakterističan za pojedinu regiju Uttar Pradesha, koji je i ceritificiran.



Tim se projektom nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj samih obrtnika.


Vrijedan projekt


Središnja Vlada Republike Indije prepoznala je ovaj projekt kao iznimno vrijedan te ga je 2022. godine provela u svim saveznim državama i teritorijima pa je sad više od 1.000 proizvoda iz 765 okruga uključeno u projekt »Jedan okrug, jedan proizvod – okruzi kao izvozna središta«.



S ciljem osnaživanja ruralnoga gospodarstva, indijska vlada obrtnicima, poljoprivrednicima i poduzetnicima pruža potporu za razvoj proizvoda i poboljšanje prodaje.


Inače, Uttar Pradesh najmnogoljudnija je indijska savezna država s više od 200 milijuna stanovnika, a raznolikost klime i okoliša rezultirala je raznovrsnim umjetničkim i obrtničkim proizvodima.



Izložba predstavlja različite rukotvorine, primjerice od metala, papira, mramora, terakote, koje prikazuju raznolikost brojnih indijskih regija, a ostaje otvorena do 28. veljače.


RIJEKA 23.01.2024. Otvorenje izlozbe One district, one product (jedan okrug, jedan proizvod) u Pomorskom i povijesnom muzeju. Snimila: Ana Krizanec