Riječki simfonijski orkestar

Sutra u Zajcu koncert “Bach, Beethoven, Brahms u Beču”

Kim Cuculić

Foto JULIEN FAUGERE

Foto JULIEN FAUGERE



RIJEKA – Koncert »Bach, Beethoven, Brahms u Beču« bit će održan u HNK-u Ivana pl. Zajca u srijedu, 12. listopada, u 19.30 sati. Riječkim simfonijskim orkestrom ravnat će Valentin Egel, a kao solistica na klaviru će nastupiti Janina Fialkowska. Na programu su Johann Sebastian Bach/Anton Webern: »Ricercar« (šestoglasna fuga br. 2 iz »Glazbene žrtve«), Ludwig van Beethoven: »Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru, op. 58« i Johannes Brahms: »Četvrta simfonija u e-molu, op. 98«.


Janina Fialkowska poznata je kanadska pijanistica poljskog podrijetla koja, kako piše Frankfurter Allgemeine, »već pedeset godina očarava publiku i kritiku diljem svijeta. Hvaljena je zbog svog glazbenog integriteta, osvježavajućeg, prirodnog pristupa i jedinstvenog zvuka klavira čime je postala jedna od Grandes Dames pijanistica«.


Nakon što je tijekom obrazovanja iskusila najbolje od francuske i ruske pijanističke tradicije, njezina karijera započinje 1974. kada je legendarni Arthur Rubinstein postao njezin mentor. Prozvao ju je tada »rođenom tumačiteljicom Chopina«. Od tada je nastupala na turnejama s vodećim svjetskim orkestrima pod dirigentskim palicama najvažnijih dirigenata svijeta, dobitnica je niza posebnih priznanja, kao i onih za velika postignuća u klasičnoj glazbi, ima tri počasna doktorata, bila je članica žirija na nekim od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Glazbu smatra važnom koliko i kisik.




I dalje nastupa, i dalje očarava publiku diljem svijeta na svojim turnejama.