Program

Sutra se obilježava Međunarodni dan muzeja. Ima svega – od art terapije, do joge

Hina



Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja hrvatski i svjetski muzeji obilježit će temom „Muzeji, održivost i dobrobit“ kojom nastoje odgovoriti na pitanje kako muzeji mogu doprinijeti očuvanju okoliša i zdravlja te djelovati za dobrobit ljudi.


Međunarodni savjet muzeja (ICOM) pozvao je muzeje da, oslanjajući se na Program za održivi razvoj Ujedinjenih naroda, potakne na promišljanje i aktivno sudjelovanje u stvaranju socijalno pravednog, održivog i ekološki osviještenog društva, izvijestio Muzejski dokumentacijski centar, na čiju se inicijativu od 1980. taj dan obilježava u Hrvatskoj.


Uz izložbe, stručna vodstva i kreativne radionice prilagođene publici različite dobi, muzeji su organizirali brojne susrete s građanima izvan muzeja, ističe se u najavi.




Bit će tu vođene ture po ulicama gradova, posjeti arheološkim lokalitetima i izleti u prirodu, a sve to s naglaskom na aktivnosti koje razvijaju unutarnji mir i dobrobit, smanjuju svakodnevni stres te potiču njegovanje empatije prema sebi i drugima, dodaje se.


Muzej planinarstva Ivanec posvetio je radionicu terapeutskoj strani planinarstva, meditacije i prirode, Tehnički muzej Nikola Tesla osmislio je radionicu meteorološkog motrenja, a Muzej grada Šibenika će imati tečaj joge na arheološkom lokalitetu Bribirska Glavica.


Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu donosi izložbu “Ratnici u ranom srednjem vijeku”, a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka izložbu fotografija Sanjina Ilića “Mrgari – kameni cvjetovi Baške.”


Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara izložbu “Vidljive”, dok Tiflološki muzej u Zagrebu izložbom “Nevidljivi portreti” Krešimira Rajkija potiče publiku na drugačiju percepciju svijeta. Sestre benediktinke iz Samostana Sv. Marije u Zadru javnosti će prvi put prezentirati umijeće izrade emajla u tehnici cloisonné na bakrenim pločama.


Muzej grada Zagreba pridružuje se izložbama “Marina Smokvina: Umjetnošću do druge obale” i “Objektiv NDH: Opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost”, Umjetnički paviljon programom “Između dva paviljona” koji uključuje javno čitanje i šetnju, a Arheološki muzej u Zagrebu edukativni program u suradnji s Hrvatskim povijesnim muzejem. Gradski muzej Nova Gradiška donosi izložbu “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”, Muzej Međimurja Čakovec predstavu “Mali školski kustosi”, a Dječji školski muzej izložbu recikliranih cipela “Uskoči pa kreni”, nastalu u suradnji vrtićke djece, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i umirovljenika.


Cjelovit program 46. Međunarodnog dana muzeja nalazi se na web stranicama MDC-a.