Četvrto izdanje

Sunce, more, palme i jazz. Bili smo na sjajnom festivalu u Sutivanu na Braču

Davor Hrvoj

Kao i svake godine dosad, umjetnički ravnatelj festivala Ratko Zjača predstavio je aktualnu scenu s naglaskom na suvremena stremljenja u jazzu



SUTIVAN – Međunarodni jazz festival More & Jazz održan je četvrtu godinu zaredom u Sutivanu na otoku Braču. Kao i svake godine dosad, umjetnički ravnatelj festivala Ratko Zjača predstavio je aktualnu scenu s naglaskom na suvremena stremljenja u jazzu. Festival je održan na dvjema predivnim lokacijama, što je, osim prilike da se turisti upoznavaju sa sutivanskom poviješću i ljepotama, djelovalo nadahnjujuće na izvođače.


Dodatna vrijednost ovog festivala je djelovanje na području glazbene pedagogije. Prošle godine bila je to glazbena radionica, a ove nastupi učenika iz Sutivana, polaznika glazbenih škola. Nastupili su klaviristi Tia Lukšić, Tomi Lukšić i Lucija Dominis te gitaristi Maro Ljubetić Šteka i Bogdan Lovrić. U recitalima koji su prethodili onima zvijezda pojedinih festivalskih večeri predstavili su se interpretacijama skladbi raznih žanrova, od klasike preko jazza do popa. Osim toga svoje znanje o jazzu mogli su nadopuniti i slušajući razgovore što ih je autor ovih redaka vodio prije svakog koncerta s predstavnicima sastava, ali i slušajući njihove koncerte.


Crko Marshall


Festival je svojim nastupom otvorio međunarodni trio u kojem su svirali estonski gitarist Jaak Sooaar, hrvatski kontrabasist Damjan Grbac i finski bubnjar Markku Ounaskari. Zapravo stalni član trija, armensko-estonski kontrabasist Ara Yaralyan razbolio se dan prije polaska za Sutivan te je na poziv organizatora u sastav uskočio Riječanin Damjan Grbac, koji se sjajno snašao u izvedbama bez ijedne probe. Pristupom suvremenog jazza izvodili su originale, estonsku filmsku glazbu, ali i obrade Bachovih djela koje su pretvorili u jazz jezik. Sooaar nije propustio istaknuti da je Bach, koji je njegova vječna inspiracija, bio »prvi jazz glazbenik«, kao što su to prije njega konstatirali i mnogi drugi jazzisti.




Svirali su nježno, ispod glasa, melodično, meditativno, ali nije nedostajalo i malo rockerske energije te bluesa. Pri kraju publiku su počastili duhovitom izvedbom teme iz crtanog filma »Kremenko«, jam session pristupom u kojem su pokazali da im nije strana ni tradicija jazza. Također pokazali su snalažljivost. Naime usred sola pojačalo je »krepalo«, a to je katastrofa za svirače električne gitare kao što je Sooaar. Naravno iz publike su se odmah čuli povici »crko Maršal«, s aluzijom na spontanu izjavu Nelea Karajlića na koncertu Zabranjenog pušenja 1984. u riječkoj Dvorani mladosti, što je postalo urbanom legendom, i to istinitom. Suradnici su spremno preuzeli na sebe glavnu ulogu i popunili vrijeme tijekom kojeg je Sooaar pokušao otkloniti kvar. Upustili su se u solaže kao da se ništa nije dogodilo, kao da su baš tako planirali, a kad je izvedbu trebalo privesti kraju, Sooaar je privukao mikrofon prema gitari i odsvirao završnu temu, što se doimalo kao da je uključio jednu od svojih pedala. Domišljato i duhovito, zapravo zabavno, u skladu s ovom glazbenom temom, baš kako i treba biti za kraj koncerta.


Spontanost i interakcije


U nastavku festivala utočište jazzistima pružila je Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nastupi su održani u dvorištu Crkve. U četvrtak je svirao poljski kvartet ZIEMIA, finalist prošlogodišnjih natjecanja Blue Note Poznan Competition i Jazz Juniors. Sastav su sačinjavali gitarist Oskar Tomala i kontrabasist Jakub Wosik, koji su i autori skladbi, te trubač Mateusz Židek i bubnjar Alan Kapolka. Počeli su slobodnim improvizacijom, a nastavili autorskim skladbama, također na tragu free-jazza.


Njihove su izvedbe bile bazirane na bogatoj tradiciji poljskog jazza koji, između ostalog već godinama ima i jaku free-jazz scenu. Glazba je to zasnovana na slobodi, spontanosti, demokraciji, slušanju, komunikaciji. Iako se radi o mladim glazbenicima, oni su savladali te vještine i jezik stila te su vješto migoljili između potpune kolektivne improvizacije i tumačenja notnog zapisa. Koncert su, ipak, zaključili jednom mainstream jazz izvedbom kojom su još više razgalili publiku.


Festival je svojim nastupom u istom prostoru zaključio međunarodni all stars sastav Nocturnal Four, koji čine od reda vrhunski instrumentalisti: hrvatski gitarist koji živi u Nizozemskoj Ratko Zjača, slovensko-talijanski orguljaš Renato Chicco, talijanski tenor i sopran saksofonist Stefano Bedetti i američki bubnjar John Riley. Nakon što su odsvirali već nekoliko koncerata na turneji: u Trstu, Puli, Zadru… kvartet je u Sutivan stigao potpuno uigran. Izvodili su Zjačine skladbe kao što su »Baracoa«, »Shapes of Lights« i druge koje odaju dojam da je s razlogom autor gotovo svih skladbi za dva albuma sastava: »Life On Earth« i »Light In the World«. Naime svaka je drukčijeg senzibiliteta, svaka donosi osobitu priču. No za razliku od izvedbi koje su zabilježene na spomenutim albumima, na koncertu u Sutivanu predstavili su ih uz puno više spontanosti i interakcije te su izvedbe, na zadovoljstvo publike, potrajale puno duže i bile su puno uzbudljivije.


Divan kraj ovog, četvrtog izdanja festivala More & Jazz.