Artum

Slikarice pogodile temu

Vedrana Habereiter

Laureati su Ana Schaub, Tanja Pećanić i Bojana Križanec, a dobitnici Art rezidencija su Robert Pauletta, Antonija Čačić i Ivona VerbanacUMAG Dodjela nagrada najboljim sudionicima bila je središnji dio zatvaranja umjetničkog projekta Artum i izložbe radova 3. umaškog salona u Muzeju grada Umaga. Prvu, takozvanu »XL nagradu« u iznosu od sedam tisuća kuna osvojila je zagrebačka autorica Ana Schaub, svojom multimedijalnom instalacijom naziva »Čajanka s Wonderwoman«. Druga, »L nagrada« u vrijednosti šest tisuća kuna dodijeljena je Umažanki Tanji Pećanić za rad »Centoinbocca«, odnosno kolaž na platnu i sliku, dok je »M nagradu« u vrijednosti pet tisuća kuna osvojila Bojana Križanec iz slovenskog Rogateca za multimedijalni rad koji se sastoji od performansa, videa i četiri fotografije pod nazivom »Erotsko kušanje«. 


Nagrada publike – samostalna izložba u Muzeju grada Umaga – dodijeljena je kao i lani, mladoj Umažanki Marini Burolo, za konceptualni, kratkometražni film »Limunada«. Dodijeljene su i posebne nagrade Art rezidencija koje dobitnicima omogućuju boravak u umaškim objektima Istraturista, glavnog pokrovitelja i sponzora ovogodišnjeg Artuma u sklopu njihove umjetničke kolonije – i to Robertu Pauletti iz Pule za ulje na platnu pod nazivom »Americam pie«; Zagrepčanki Antoniji Čačić za rad u istoj tehnici pod nazivom »La – La – Lalija« i Ivoni Verbanac iz Labina za instalaciju »Sweet memory«. 


Tom je prigodom predstavljen i katalog ovog projekta u kojem je zastupljeno svih 24 autora koji su sudjelovali na ovogodišnjem 3. umaškom salonu i stvarali na temu »Okusi«. Na natječaj se prijavilo 80 autora iz Hrvatske i zemalja regije, među njima čak 50 akademskih umjetnika. Najbolje je odabrao žiri u sastavu: ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojić Cvajner, povjesničaraka umjetnosti Maja Briski, ravnateljica Muzeja Lapidarium – Novigrad Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica Muzeja grada Umaga Biljana Bojić i koordinatorica Istratursit Artuma Snježna Široka. 
– Artum je pokazao da ima svoju identifikacijsku vertikalu, artistički potencijal i razvojnu ambiciju – rekla je Gorka Ostojić Cvajner, zaključivši da upravo zbog kontinuiteta manifestacije i njenog daljnjeg rada Artum zaslužuje punu pažnju i podršku autora iz zemlje i inozemstva, struke, poslovnih partnera i financijera, lokalne i regionalne zajednice, kulturne javnosti i publike.