Spektakl

Slavni Julian Rachlin i glazbeni Dream Team nastupaju na Lošinju, stiže i skupocjeni klavir

Bojan Purić, Kim Cuculić

Violinist i dirigent Julian Rachlin nastupit će s violisticom Sarah McElravy, violončelistom Borisom Andrianovim i pijanistom Andrejem Gugninom



MALI LOŠINJ – Pri kraju su pripreme za treću i ujedno završnu večer ovogodišnjih Dana Josipa Kašmana u Malom Lošinju, koja će se u petak u 21 sat održati pod nazivom »Zvijezde svijeta na Lošinju«. Okupljeni su vrhunski međunarodni glazbenici, od kojih je najzvučnije ime litavsko-austrijski violinist Julian Rachlin, hrvatskoj publici najpoznatiji kao pokretač i godinama sudionik festivala Julian Rachlin i prijatelji.


Rachlin svira na Stradivarijevoj violini, a samo za ovu priliku voditelj festivala Danijel Gašparović pribavlja oko 150 tisuća eura vrijedan koncertni klavir proizvođača »C. Bechstein« na kojemu će (u svojem drugom ovogodišnjem nastupu u Malom Lošinju) svirati Andrej Gugnin, namjesto Yamahe koja je stalno u lošinjskoj kinodvorani Vladimira Nazora, domaćinu koncerta. Svirat će i violistica Sarah McElravy i čelist Boris Andrianov, a na programu su Mozartova i Bachova djela.


Mnogobrojni talenti


Ranije je bilo najavljivano da će se koncert održati na susjednoj ljetnoj pozornici, no s obzirom na varljivo vrijeme u smiraj ljeta i na moguću buku iz gradskog središta u neposrednoj blizini, odlučeno je da se ništa ne prepusti slučaju. Osim toga, prelaskom »pod krov« gubi se potreba za razglasom, pa će publika moći čuti izvorni zvuk dragocjenih instrumenata u rukama glazbenih majstora. Ulaznice se prodaju po cijeni od 100 kuna, a kapacitet gledališta u kinodvorani je 250-ak mjesta.




Julian Rachlin jedan je od najslavnijih umjetnika našeg vremena. Zahvaljujući mnogobrojnim talentima, u svojoj karijeri dugoj više od trideset godina, Rachlin se svijetu predstavio kao dirigent, solist, snimatelj, komorni glazbenik, učitelj i umjetnički voditelj. Kao violinist, Rachlin je pozornicu dijelio s gotovo svim velikim orkestrima i dirigentima. Rachlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije.


Međunarodne karijere


Jednako cijenjena kao violinistica i violistica, Sarah McElravy uživa u raznolikoj međunarodnoj karijeri koja uključuje koncerte, recitale i komorne glazbene izvedbe. Boris Andrianov, priznati ruski violončelist, nastupa u najznačajnijim svjetskim dvoranama i na najprestižnijim festivalima. Iako ima opsežan raspored turneja, umjetnik rado nastupa diljem svijeta, bilo u velikim gradovima, malim mjestima ili udaljenim selima koja nikada nisu imala koncerte.


Proslavljeni svjetski pijanist Andrej Gugnin, pobjednik Sydney International Piano Competiton i Gina Bachauer Competition u SAD-u, dobitnik BBC Music Instrumental Award, redovito nastupa u poznatim koncertnim prostorima.


Podsjetimo, šesnaesti po redu Dani Josipa Kašmana u Malom Lošinju počeli su 14. srpnja, na 172. godišnjicu rođenja Kašmana, »kralja baritona«, jedne od općenito najpoznatijih osoba rođenih u Malom Lošinju (1850., preminuo 1925. godine u Rimu). Tom je prilikom održana »Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom« sa sudjelovanjem pjevač(ic)a Roberta Kolara, Kristine Kolar, Ivane Srbljan i Domagoja Dorotića uz klavirsku pratnju Darijana Ivezića, a druga festivalska večer bila je 27. srpnja kada je recital održao ruski pijanist Andrej Gugnin.