Mjesec hrvatske knjige

Rječnik velikoga i maloga početnog slova predstavljen na Filozofskom fakultetu u Rijeci

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječ je o prvom rječniku takve vrste, osmišljen je kao priručnik za govornike hrvatskoga jezika koji imaju dvojbe u pisanju početnoga slova



U sklopu Mjeseca hrvatske knjige na Filozofskom fakultetu u Rijeci predstavljen je “Rječnik velikoga i maloga početnog slova” u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prvi takve vrste, koji je osmišljen kao priručnik za govornike hrvatskoga jezika koji imaju dvojbe u pisanju početnoga slova.


Minuciozan pristup autorica


Kako je kazao dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović, Filozofski je fakultet pravo mjesto za predstavljanje novoga rječnika u Mjesecu hrvatske knjige, posebice zbog studija jezika i studenata koji se, između ostalog, bave fazama usvajanja jezika u ranoj i najranijoj dobi kao i čitateljskom pismenošću, a ta pismenost, pojasnio je, obuhvaća kompleks različitih kompetencija i vještina te predstavlja određeni oblik temelja za razvoj apstraktnog mišljenja, što je preduvjet i za ostale dvije pismenosti – matematičku i prirodoslovnu.





– Prvi susret djece s apstraktnim, apstrakcijama i simbolima odvija se upravo u jeziku i kroz jezik. Prvi znakovi s kojima se susreću jezični znakovi i onda njihova transpozicija u pisanje je prvi susret s apstraktnim mišljenjem, s apstrahiranjem koji je onda pretpostavka za ostale dvije pismenosti – matematičku i prirodoslovnu pismenost, pojašnjava Mijatović.


Ravnatelj Instituta Željko Jozić naglasio je da sve što Institut radi je komplementarno sa studijima jezika, a ovaj je rječnik prvi takve vrste koji pomaže s dvojbama oko pisanja velikoga i maloga slova, problema s kojim se djeca susreću još na početku osnovne škole.


Sam rječnik nastajao je tijekom više godina, a zbog pandemije koja je sve usporila autorice su se mogle dodatno posvetiti radu kojem su pristupile minuciozno, pa tako i sama tema koja je inače suhoparna, postaje zanimljiva kad joj se pristupi ovako.


Najavljeno online izdanje


Kako je predstavljeno u razgovoru autorica, Goranke Blagus Bartolec, Ivane Matas Ivanković, Perine Vukše Nahod, i moderatorice Mirjane Crnić Novosel, ne radi se o rječniku opće, već posebne namjene, a definicije su jednostavne i informativne.



S obzirom na to da se u općem pravopisu ne mogu naći sva pravila i svi primjeri, temeljem prijašnjega rada na pravopisu autorice su došle na ideju o ovakvome rječniku.


Knjigu možemo, prema riječima autorica, okarakterizirati kao leksikografsko-leksikonski veći priručnik s uputama kako pravilno pisati i s primjerima, a informacije koje donose smatraju da su korisne širem krugu korisnika, od građana, studenata, do novinara, profesora, koje su tijekom godina osluškivale.


Pisanje rječnika je, naglasile su, zahtjevan i svevremenski posao koji zahtijeva i izvanjezično znanje. Rječnik ne može zadovoljiti sve, no one su pokušale, crpeći građu iz medija, od građana i na druge načine, uz veliki broj natuknica i podnatuknica, perifraza, različitih “škakljivih” i relevantnih primjera, riješiti dvojbe oko pisanja velikoga i maloga početnog slova.


Na predstavljanju je najavljeno i “online” izdanje rječnika na mrežnim stranicama čija će se baza redovito popunjavati i novim primjerima.