Najavljeno

Riječki muzeji i škole spremaju program “Ususret Božiću”, evo što nas sve očekuje

Katarina Bošnjak

S programa "Čudotvornica" u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

S programa "Čudotvornica" u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Kako je kazala ravnateljica PPMPH Tamara Mataija, ovim se programom trude doprinijeti zajednici, baveći se publikom i osjetljivim skupinama



Bogat program “Ususret Božiću” koji će se održavati od 18. do 20. prosinca najavljen je na konferenciji za medije u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.


Program je to koji PPMPH organizira u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i Muzejom grada Rijeke, Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Gimnazijom Andrije Mohorovičića, a čije su autorice Iva Volović i Denis Nepokoj.


Organizatori obilježavaju najveseliji mjesec u godini različitim sadržajima – edukativnim i kreativnim radionicama za djecu i odrasle, izložbama i koncertima i drugim iznenađenjima.




Kako je kazala ravnateljica PPMPH Tamara Mataija, ovim se programom trude doprinijeti zajednici, baveći se publikom i osjetljivim skupinama.


– Ovaj program svakako će doprinijeti tome, međutim uz regularan rad program će biti zaokružen i humanitarnom notom – istakla je Mataija.


“Muzej sa srcem”


Naime, blagdansko su doba sudionici projekta odlučili obilježiti humanitarnim radom pa je osmišljen kreativno-humanitarni projekt “Muzej sa srcem” čiji je cilj prikupljanje financijske pomoći za Udrugu za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih “DIRA Rijeka”.



Donacije će se ostvariti kupnjom radova izrađenih na radionicama u svim muzejima iz organizacije.


– Na radionicama su se izrađivali božićni ukrasi koje ćemo predstaviti na prodajnoj izložbi “Božićni bljesak” u ponedjeljak u 18 sati.


U Pomorskom i povijesnom muzeju radionice su se odvijale u sklopu programa “Čudotvornice”, a sudjelovalo je preko 100 sudionika – kazala je kustosica i pedagoginja Iva Volović, dodavši kako se obično “Čudotvornice” fokusira na djecu, dok su ove godine radionice uz osnovne škole imali i u Domu za starije osobe Kantrida.


Uz prodajnu izložbu bit će izloženi i dječji radovi nastali na drugim aktivnostima “Čudotvornice”.


“Čarobni prosinac”


U Prirodoslovnom muzeju Rijeka održane su radionice “Čarobni prosinac” u kojima su sudjelovali Malci muzealci i polaznici Male škole prirodoslovlja, a uključili su se djeca Dječjih vrtića Turnić i Zamet te Dječjeg vrtića More kao i Centra za odgoj i obrazovanje – područni odjel Vrh.


Kako je istakla viša kustosica pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Rijeka Anita Hodak, na radionicama su koristili prirodne materijale koje su nadograđivali raznim umjetnim materijalima, a svi će se moći kupiti na prodajnoj izložbi.


Muzej Grada Rijeke u suradnju se uključio nakon kraće pauze, a proveo je obiteljske kreativne radionice te radionice u suradnji s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom.


– Djeca su se vrlo rado uključila i vidi se da su, kada sudjeluju u radionicama humanitarnog karaktera, puno ispunjenija, zadovoljnija i da stvaraju od srca – kazala je muzejska pedagoginja Josipa Verbanac.


Dvije izložbe i nastup


Program počinje 18. prosinca u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorenjem dviju izložaba i nastupom polaznika dramskih radionica Dramci iz Guvera pod vodstvom Zorana Josića.


Izložbe ostaju otvorene do srijede, dok u utorak, 19. prosinca nastupa Združeni zbor PRHG i GAM-a, a u srijedu, 20. prosinca nastupaju zborovi Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.


– Poznate i manje poznate glazbe, božićne i ne-božićne svjetske uspješnice ispunit će Mramornu dvoranu s puno dobrog raspoloženja. Pozivamo sve ljude dobre volje na ova događanja, a dress-code je osmijeh na licu – poručila je muzejska savjetnica Denis Nepokoj.