Nagrada

Riječki fotograf Aleksandar Tomulić dobio nagradu “Tošo Dobac”

Kim Cuculić

Foto A. Tomulić

Foto A. Tomulić



RIJEKA – Riječki fotograf Aleksandar Tomulić dobitnik je nagrade »Tošo Dabac« za 2023. godinu za cjelokupni dosadašnji rad i djelovanje na području fotografije, čime je valoriziran njegov dvadesetogodišnji rad i rezultati na polju umjetničke fotografije kod nas i u svijetu. Fotoklub Zagreb je još 1975. ustanovio ovu nagradu kao trajni spomen na Tošu Dapca, doajena hrvatske fotografije i od tada ova se nagrada kontinuirano dodjeljuje kao jedina hrvatska strukovna nagrada na području fotografije te je vrlo cijenjena među samim fotografima.


Nagradu »Tošo Dabac« Umjetnički savjet Fotokluba Zagreb dodjeljuje jednom godišnje i to dvojici autora (jednom članu FK-a Zagreb i jednom istaknutom fotografskom stvaraocu izvan kluba) za postignuća u fotografskoj umjetnosti te se može dobiti samo jedanput u životu. Osim Tomulića, nagradu je ove godine kao član FK-a Zagreb dobio i Vladimir Šimunić.


Svečano uručenje nagrada »Tošo Dabac« bit će u Zagrebu u utorak, 2. travnja, u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb (Ilica 29) kada će biti i otvorene samostalne izložbe dvojice nagrađenih autora. Ovako je u povodu nagrade izjavio Aleksandar Tomulić: »Ostao sam u pozitivnom šoku kada su mi javili da sam dobitnik nagrade ‘Tošo Dabac’. Iskreno, potajno sam se nadao da bih možda jednom mogao dobiti ovu nagradu, ali za neko vrijeme, možda za 10 godina. Ni u snu je nisam očekivao ovako rano, jer ima još fotografskog puta ispred mene. Veliko hvala Umjetničkom savjetu FK-a Zagreb što je prepoznao i vrednovao moj dvadesetogodišnji rad i rezultate na polju umjetničke fotografije kod nas i u svijetu. Izuzetno sam počašćen ovom nagradom i smatram je krunom svog dosadašnjeg rada«, ističe Tomulić.