Međunarodni skup FECIT

Prostor Gradske galerije Fonticus u Grožnjanu postao atelje za umjetničko stvaranje

Edita Burburan

Prostor Gradske galerije Fonticus je desetak dana bio pretvoren u pravi atelje u kojem su umjetnici stvarali



GROŽNJAN – U Grožnjanu je otvoren FECIT, međunarodni skup umjetnika na kojem su sudjelovali umjetnici iz bivše države. Organizator Rok Kvaternik objedinio je na istom događanju u isto vrijeme i na istoj lokaciji autore iz službeno opresivnih državotvornih i nacionalno šarenih lokacija centralne Europe pa je galerija dobila zanimljivu izložbu na kojoj su autori stvarali na istoj likovnoj manifestaciji, ali su se predstavili raznorodnim radovima.


Gradska galerija u Grožnjanu kontinuirano djeluje već tridesetak godina tijekom cijele godine samostalnim likovnim prezentacijama, a ovim je događajem dobila i performativan predznak. Prostor Gradske galerije Fonticus je desetak dana bio pretvoren u pravi atelje u kojem su umjetnici radili i stvarali. Tradicija je to koja traje već 15-ak godina u okviru likovne kolonije Grožnjana, koju su organizirale Općina Grožnjan i Gradska galerija Fonticus.


– Korištenje galerijskim prostorom na neki je način postmodernističko rušenje barijera konvencija. Tako smo jedna od rijetkih galerija koja je propustila autore u posvećeni prostor i ponudila im Bijelu kocku kao prostor za kreiranje – naglasio je kustos izložbe Eugen Borkovsky u kratkom obraćanju na otvorenju izložbe.




Komentari o radovima bit će objavljeni u katalogu, koji je predviđen u skorašnje vrijeme.


U zanimljivom umjetničkom projektu, odnosno koloniji u selekciji Ivana Perića i Roka Kvaternika, sudjelovali su sljedeći umjetnici: Vladimir Dunjić, Draško Dragaš, Klementina Golija, Petar Hranuelli, Sanja Jureško, Slavko Krunić, Radovan Kunić, Saša Marjanović, Andrej Pavlič, Ana Sladetić, Miran Šabić, Marko Tubić, Jovana Tucović, Sašo Vrabič, Joni Zakonjšek, Rok Zelenko i Marko Zorović. Izložba je otvorena do 16. kolovoza.