Svjetlana Despot

Poziv prolaznicima na introspekciju i igru: Otvara se prostorna instalacija na riječkom lukobranu

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Interaktivni objekti popraćeni su izrekama poznatih autora. Cilj je potaknuti šetače na razmišljanje o intimnim temama samoće, ispovijesti, slobode i zagrljaja



RIJEKA – Riječki lukobran, i to njegov dio na točno 1090. metru, bit će mjestom otvaranja prostorne instalacije produkt-dizajnerice i dizajnerice interijera Svjetlane Despot u četvrtak 17. rujna u 19.30 sati. Kako se kaže u najavi događaja, ove interaktivne prostorne instalacije nastale su kao težnja autorice da uvede Riječane na to važno mjesto susreta. »Instalacije pozivaju prolaznike na introspekciju, ali i zajedničku igru«, kaže se u najavi.


Ora Mušćet u osvrtu na instalaciju kaže da je Svjetlana Despot uvijek u potrazi za novim načinom izričaja kroz koji će pružiti posjetitelju ili korisniku njezinih proizvoda osjećaj sigurnosti i ukazati mu na nove dimenzije već poznatih materijala i predmeta.


Fleksibilni paravani


– Iza takvog naizgled jednostavnog rješenja uvijek stoji velik trud i istraživanje. Iako je možda najbolje poznajemo u kontekstu visokokvalitetnih proizvoda koji nastaju kombinacijom korištenja najnovijih tehnologija proizvodnje i zaboravljenih zanata, njezini se dizajnerski koncepti definitivno ne zadržavaju na oblikovanju funkcionalnih i lijepih pojedinačnih predmeta. Njezini su prostori zamišljeni kao kazališne scene u kojima se stapaju različite boje i teksture, s ciljem da nas privuku i pruže nam sigurno utočište i mjesto za bijeg od rutine. Slično kao što se mekana vuna i čvrsti i fleksibilni filc isprepliću na njezinim Kovertama, tako se u prostoru izmjenjuju fleksibilni paravani u boji s crno obojenim zidovima i čvrstim strukturama. Na ovim su odnosima čvrstog i mekanog, kako ih autorica sama definira, temeljene i prostorne intervencije na riječkom lukobranu koje nastaju kao odraz autoričina unutarnjeg stanja – osvrnula se Mušćet.


Osjećaj izolacije




Autorica kaže da je rad nastao u siječnju 2020. godine kao otisak njenog osobnog unutarnjeg stanja, a dogodilo se, smatra, da je sve to razmišljanje još i aktualnije sada zbog koronavirusne situacije.


– Kao da sam predvidjela osjećaj izolacije, u kojem smo se uskoro svi našli. Imala sam potrebu materijalizirati kolektivno stanje svijesti i tako su nastali interaktivni objekti, popraćeni izrekama poznatih autora. Cilj mi je bio potaknuti šetače na razmišljanje o intimnim temama samoće, ispovijesti, slobode i zagrljaja – kaže Despot.