Darovala ih svom gradu

Na Molo longu otvorene prostorne intervencije Svjetlane Despot

Portal Novi list

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Foto Goran Kovacic/PIXSELL

Svjetlana Despot ističe kako njene intervencije pozivaju prolaznike na zajedničku igru, ali i introspekciju te razmišljanje o intimnim temama Samoće, Ispovijesti, Slobode i Zagrljaja



Na riječkom Molo longu otvorene su prostorne intervencije priznate riječke produkt dizajnerice i dizajnerice interijera Svjetlane Despot. Ove intervencije postavljene u okviru Rijeke EPK 2020 od sredine ljeta šetačima su postale zgodno mjesto za fotografiranje.


Svjetlana Despot darovala ih je svome gradu. Ističe .


Rad je nastao još u siječnju 2020. godine kao otisak osobnog unutarnjeg stanja umjetnice, a dogodilo se da je njeno razmišljanje, zbog situacije s pandemijom COVIDA-19, aktualnije sada nego tada.




Umjetnica kao da je predvidjela osjećaj izolacije.


Na otvorenju intervencije publici su se obratili povjesničarka umjetnosti Ora Mušćet, članica Programskog vijeća poslovnog kluba PartneRI Dunja Siuc Valković, Marija Katalinić u ime Rijeke 2020 i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.


Intervencije Svjetlane Despot predstavili su volonteri Europske prijestolnice kulture: Jelena Juretić, Kristian Volarić, Daniela Tolj, Gordana Vrtodušić i Nevenka Blažević.


Svjetlana Despot je nakon službenog otvorenja, uz neformalno druženje i glazbu, okupljenima predstavljala intervenciju.


Uz autoricu, za realizaciju je zaslužna i suradnica Martina Babić, a izvedbu su omogućili: Poslovni klub PartneRi, Data Decor d.o.o., RIJEKA 2020 i Lučka uprava Rijeka.