Festival animiranog filma

Pola stoljeća uglednog Animafesta obilježit će čak 350 autora. Među njima su i oskarovci

Kim Cuculić

Gostuje više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze obilježiti 50 godina u svijetu najuglednijeg hrvatskog filmskog festivala, a među njima su i oskarovci Michael Dudok de Wit i Joan Gratz



ZAGREB – U Muzeju suvremene umjetnosti održana je konferencija za novinare uoči početka obljetničkog Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022. koji od 6. do 11. lipnja u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama slavi pola stoljeća postojanja.


Gostuje više od 350 autora koji u glavni grad Hrvatske dolaze obilježiti 50 godina u svijetu najuglednijeg hrvatskog filmskog festivala, a među njima su i oskarovci Michael Dudok de Wit i Joan Gratz, nominirani Paul Driessen, Michaela Pavlátová i Joanna Quinn te neprikosnovene legende animiranog filma Priit i Olga Pärn. Osim što će uživati u iznimno bogatom retrospektivnom i popratnom programu, kojim dominiraju veliki osvrti na Zagrebačku školu crtanog filma, selekcija dobitnika Animafestove Nagrade publike 1972. – 2022., izbor iz djela dobitnika Nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića te novi filmovi zvijezda koje su s festivalom ostvarile poseban odnos, mnogi bivši dobitnici zagrebačkog Grand Prixa poslali su i pregršt novih sjajnih radova u najprestižnija natjecanja kratkometražnog, dugometražnog, studentskog i hrvatskog filma, tako da će proslava biti okrenuta i slavlju suvremene animirane produkcije.


Bogati programi


Animafest ni 2022. neće preskočiti građanima omiljene projekcije na otvorenom, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci besplatnih programa više je no ikada prije. Ni izložbeni ni profesionalni programi nikada nisu bili tako bogati, s radovima i predavanjima majstora, a Program za djecu i mlade te Obiteljski program ponovo stižu u sve dijelove Zagreba, kao i u Split i Rijeku. Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove i detalje programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Jasna Tomažić te hrvatski autori Darko Masnec, Branko Farac i Kata Gugić.




Šuljić je istaknuo i kako u najprestižnijim natjecanjima Animafest 2022 broji više od 20 svjetskih premijera i niz međunarodnih, što pokazuje koliko autori, producenti i distributeri vole ovaj festival i koliko na njemu žele prvi put prikazati film. Podcrtao je kako se novi zanos globalnog animiranog filma sretno poklopio s Animafestovim 50. rođendanom pa ćemo u lipnju moći vidjeti nove filmove ranijih zagrebačkih pobjednika i laureata (Phil Mulloy, Špela Čadež, Yumi Joung, Yoriko Mizushiri, Marta Pajek, Pedro Rivero, Xi Chen…), ali i za ovogodišnju Akademijinu nagradu nominirani čileanski film »Bestia«.


Popratne aktivnosti


Paola Orlić predstavila je dodatne i popratne aktivnosti i događanja u povodu 50 godina Animafesta, saževši ih kao trolist »knjiga-izložba-film« oplemenjen i svečanim događanjem 5. lipnja u MSU-u u režiji Krešimira Dolenčića, s izravnim prijenosom na Trećem programu HRT-a. Nakon svečanosti slijedi za uzvanike, ali i gledatelje HRT-a premijera dokumentarnog filma »Grad animacije« (r. Tiha K. Gudac). Tijekom festivala bit će predstavljeno i opsežno, dvojezično monografsko izdanje o Animafestovih pola stoljeća, a izložba »Sva lica festivala« otvorena je za javnost u MSU-u te sadrži još 4 atraktivna postava (Nedeljka Dragića, Paula Driessena, Time Viljakainena i autora glavnih Animafestovih natjecanja – Iza kulisa 4).