Kultivacija

Piše Kim Cuculić: Šifra: ChatGPT

Kim Cuculić

Pojavila su se pitanja o mogućnostima ChatGPT-a te etičkim i filozofskim implikacijama korištenja umjetne inteligencije



Francuski časopis Philosophie magazine jedan od priloga posvetio je aktualnom fenomenu pod nazivom ChatGPT, »automatskom alatu za razgovor koji revolucionira sve u što smo vjerovali o sposobnostima umjetne inteligencije«.


Započeli su razgovor s ChatGPT-om, računalnim modelom za automatsku obradu jezika. Kako je razgovor napredovao, pojavila su se pitanja o mogućnostima ChatGPT-a te etičkim i filozofskim implikacijama korištenja umjetne inteligencije.


Impresionirala ih je brzina i preciznost ChatGPT-ovih odgovora.




»Mogao je razumjeti pitanja i pružiti detaljne i točne informacije. Međutim, važno je napomenuti da je ChatGPT samo alat.


On ne posjeduje neovisnu misao ili refleksiju i ne može donositi etičke ili filozofske odluke«, pišu u Philosophie magazineu.


ChatGPT napredni je i besplatni program umjetne inteligencije nastao prije dva mjeseca. Piše znanstvene radove, eseje, životopise i programske kodove.


Vezano za to, RTL Danas napravio je eksperiment.


»Bili smo lijeni i nije nam se čitalo Tolstoja, a za sutra trebamo napisati esej o Ani Karenjini. Nije problem, tu je ChatGPT koji smo zamolili da to učini umjesto nas.


Rezultat koji smo dobili u svega nekoliko sekundi istovremeno je i zadivljujući i zastrašujući«, piše RTL Danas.


Riječ je o jednom novom sustavu umjetne inteligencije koji generira tekst na naš zahtjev. Možemo postavljati pitanja, razne bizarne zahtjeve od tog sustava i on će izgenerirati odgovor ili izvršiti naredbu koju mu zadamo, bilo da se radi o pisanju programskog koda ili generiranju novinarskog teksta.


Kako je objasnio informatički stručnjak Alen Delić, to je alat koji danas ima neke naprednije mogućnosti da bismo s njim mogli razgovarati kao čovjek s čovjekom.


Napravljen je eksperiment. ChatGPT zamoljen je da napiše pjesmu. Upisani su zadani parametri i nakon nekoliko sekundi nastala je pjesma, uz komentar: »Nije baš u rangu Tina Ujevića, ali hladna i proračunata umjetna inteligencija pokazala je i – topliju pjesničku stranu.«


Kako doznajemo iz medija, ChatGPT već je samostalno položio ispite na dva prestižna američka sveučilišta zbog čega su ga neki fakulteti već zabranili.


Prema Delićevim riječima, iz pravnog aspekta počet će se postavljati pitanja što je potencijalno nekakav plagijat i imamo li autorska prava da koristimo nešto.


Novi program otvara mnoga pitanja i dileme, naročito etičke prirode. Kako zaključuju u Philosophie magazineu, stvarnost umjetne inteligencije je složena i nema potrebe dodavati mračne ili nasilne elemente da bismo o njoj raspravljali.


Naglašavaju da je važno baviti se temama vezanim za umjetnu inteligenciju na uravnotežen i odgovoran način, uzimajući u obzir potencijalne koristi i rizike ove tehnologije.


»Posljednjih tjedana, mnogi od nas, osim učenika koji koriste ChatGPT za domaću zadaću, izveli su mali eksperiment pod utjecajem brige da ćemo sutra biti zamijenjeni nekim vještinama…


Vrtoglavica je to od suočavanja s robotskim dvojnikom samoga sebe…«, piše PM.


Otkad je krajem studenoga 2022. godine umjetna inteligencija postala dostupna širokoj javnosti putem Chat GPT-a, prognoze su da će se svijet uvelike promijeniti, a dugoročni utjecaj umjetne inteligencije na školstvo postala je bitna tema u 2023. godini, piše Tanja Gattin u Slobodnoj Dalmaciji.


Ističe da je problem pogotovo izražen u SAD-u, gdje Chat GPT učenici i studenti naveliko koriste za pisanje eseja i znanstvenih projekata.


O tome je u podcastima upozoravao Time New York Timesa, a ubrzo je student sveučilišta Princeton osmislio aplikaciju za nastavnike i profesore – GPT Zero, koja može utvrditi je li Chat GPT napisao određeni esej.


Vezano za ovu temu, kao i kod korištenja drugih tehnologija, govori se o pozitivnim i negativnim stranama. Što će u tom kontekstu značiti najnoviji trend Chat GPT-a, pokazat će budućnost koju nitko ne može predvidjeti.


A kad je riječ o Tolstoju, bilo bi ipak dobro da čitamo njegovu »Anu Karenjinu« i prosuđujemo je vlastitom, ljudskom, a ne umjetnom inteligencijom. O pisanju pjesama da i ne govorimo.