Bogat mjesec

Od japanskog filma do domaćih premijera. Art-kino objavilo program za studeni

Ervin Pavleković

Kraj studenoga, od 24. do 27., rezerviran je za deveto izdanje STIFF-a, Međunarodnog studentskog filmskog festivala koji je posvećen debitantskom i studentskom filmu



RIJEKA – Studeni u Art-kinu započeo je nastavkom programa »Adaptacije«, odnosno čitanjem filma kojim se spajaju književni predlošci i njihove adaptacije, pa se tako drugi sastanak ovogodišnjeg čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu romana »Događaj« autorice Annie Ernaux, nedavno ovjenčane Nobelovom nagradom za književnost, nedavno održao, kao i projekcija filma rađenog po predlošku.


Početak mjeseca obilježit će i dašak istočne kinematografije, i to japanske, Ciklusom japanskog filma koji Art-kino organizira u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj, a do 6. studenoga donosi izbor od četiri japanska filma proteklog desetljeća. Program je počeo filmom »Pecorossova majka i njezini dani« Azume Morisakija, obiteljskom dramom s elementima komedije koja govori o odnosu sina, zaposlenika kompanije koji je svoj život posvetio crtanju mangi i glazbi, i njegove dementne majke koja u skrbničkom domu vodi vlastitu bitku s izgubljenim sjećanjem.


U godišnjoj anketi najstarijeg japanskog filmskog časopisa Kinema Jumpo za 2014. godinu proglašen je najboljim filmom, a na Yokohama Film Festivalu 2013. godine osvojio je nagrade za najboljeg redatelja i fotografiju. U nastavku ciklusa na programu su filmovi »Drhti koliko hoćeš« Akiko Ôku, »Odletjela guma« Katsuhidea Motokija i »Skitsko janje« Daihachija Yoshide.


Truffautovi filmovi




Svoju riječku premijeru sinoć je imao domaći film, hrvatski kandidat za Oscara, »Sigurno mjesto« Juraja Lerotića, uz redateljevo gostovanje. Radi se o već nagrađivanoj i hvaljenoj drami koja je dobila nagrade za najbolji debitantski film, za najbolju režiju i glumca u Locarnu te Srce Sarajeva za najbolji film i glumca. Film donosi priču o traumatskom događaju u jednoj obitelji – pokušaju samoubojstva i pokušaju spašavanja voljene osobe. Novi autorski ciklus filmova posvećen je slavnom redatelju Françoisu Truffautu koji je na festivalu u Cannesu 1959. godine nagrađen za režiju, za film »400 udaraca« kojim je započeo svoju seriju filmova o liku Antoineu Doinelu i kojim je privukao pažnju struke i javnosti, etabliravši se kao tvorac jednog od prvih »nouvelle vague« naslova. Do svoje smrti, redatelj je snimio dvadeset i pet filmova za koje je osvojio brojne nagrade; između ostalog i Oscara. Ciklus autorovih filmova započet će 16. studenoga u 18 sati autorovim prvijencem »400 udaraca« i kratkim filmom »Antoine i Colette«, a u nastavku će biti prikazani sljedeći filmovi: »Jules i Jim«, 23. studenoga u 18 sati; »Priča o Adèle H.«, 30. studenoga u 18 sati; »Posljednji metro«, 7. studenoga u 18 sati i »Džeparac« 14. studenoga u 18 sati.


Kraj studenoga, od 24. do 27., rezerviran je za deveto izdanje STIFF-a, Međunarodnog studentskog filmskog festivala koji je posvećen debitantskom i studentskom filmu, a teži ojačati lokalnu filmsku i videoprodukciju pružajući uvid u rad drugih filmaša, potaknuti razvoj novih ideja te razviti međunarodnu suradnju u polju medijske produkcije. Festival će uz ovogodišnji tematski fokus »Igra« predstaviti najbolje od svjetske studentske produkcije.


Dolazi i »Stric«


Nakon što je prikazan na više od petnaest festivala diljem svijeta, na kojima je ovjenčan s čak devet nagrada, između ostalog i na ovogodišnjem festivalu u Puli dobio je nagradu za najbolju režiju i kostimografiju, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca »Stric« premijerno stiže u Art-kino, 28. studenoga u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma. Ovaj intrigantni film, »slow burn« triler mračne atmosfere s elementima apsurda i groteske, vraća nas u neka prošla vremena, u Jugoslaviju 1980-ih godina. Tročlana obitelj, majka, otac i sin, sretni dočekuju svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane, te dijeli poklone. Obiteljsku idilu koja je od samog početka, blago rečeno, neobična, dodatno će narušiti blaga zvonjava telefona. Ako vas nešto može privući da pogledate ovaj film, onda ćemo samo reći da je gotovo svjetski, a u zamecima, po teatru apsurda, podsjeća na »Parazita« te na Lanthimosa i grčki »weird« val. Svakako osvježenje na domaćoj sceni, stoga preporuka filmofilima, a napose ljubiteljima žanrovskog filma.


Zbog velikog interesa publike na redovni program Art-kina u studenom se vraćaju biografski dokumentarac o životu Davida Bowieja »Moonage Daydream«, od 8. studenoga, i regionalni obiteljski hit »Ljeto kada sam naučila letjeti«, od 10. studenoga. Od novih filmova tu je prva povijesna drama o Ilirima »Illyricvm« Simona Bogojevića Naratha, od 11. studenoga, nova španjolska komedija »Majstori od zanata«, od 12. studenoga, dobitnik Zlatne palme u Cannesu »Trokut tuge« Rubena Östlunda, od 17. studenoga, te glazbena drama »Taurus« Tima Suttona u kojoj glavne uloge imaju Scoot McNairy, Machine Gun Kelly i Megan Fox, od 29. studenoga.


Ulaznice za sve projekcije mogu se rezervirati putem e-pošte [email protected], kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Detaljnije informacije o projekcijama mogu se potražiti na mrežnoj stranici Art-kina https://www.art-kino.org/hr/.