Spor oko slike

Nasljednici žrtve holokausta Austriji moraju platiti milijune nakon zabune oko povrata Klimta

Hina

Foto Trcka Josef Anton

Foto Trcka Josef Anton

Austrija je vratila Klimtov "Apfelbaum II" iz bečkog muzeja Belvedere 2001 potomcima Nore Stiasny



Obitelj Židovke koja je, da preživi, 1938. bila prisiljena prodati sliku Gustava Klimta pristala je platiti Austriji 11,3 milijuna dolara nakon što je zabuna oko te slike značila da im je vraćena pogrešna slika, objavljeno je u Austriji u petak.


Bečanku Noru Stiasny, nećakinju kolekcionara umjetnina Victora Zuckerkandla, nacisti su zajedno s njezinom majkom Amalie Zuckerkandl deportirali u geto Izbicu u Poljskoj jer su Židovi.


Pretpostavlja se da je ondje ubijena, ili u obližnjem logoru smrti Belzecu.




Austrija je vratila Klimtov “Apfelbaum II” iz bečkog muzeja Belvedere 2001 potomcima Nore Stiasny, vjerujući da je to slika koju je bila prisiljena prodati 1938., godine kada je nacistička Njemačka anektirala Austriju.


Stručnjaci su kasnije ipak utvrdili da je slika koju je prodala zapravo najvjerojatnije Klimtov “Rosen unter Baeumen”, a Francuska je 2021. pristala vratiti to djelo iz Musee d’Orsay nasljednicima Stiasny.


Međutim, do tada je obitelj već prodala “Apfelbaum II”, a sadašnji vlasnici nisu bili zainteresirani za prodaju, navelo je austrijsko ministarstvo kulture u priopćenju objavljujući nagodbu s obitelji nasljednice


“Iako boli što sliku ‘Apfelbaum II’ nije moguće vratiti u Austriju, ipak je dobro što se dugo i komplicirano pitanje povrata ove slike privodi kraju nagodbom koja je sada postignuta“, izjavila je dužnosnica u ministarstvu umjetnosti i kulture Andrea Mayer u priopćenju.