»Trio, Duo, Solo«

Naš cijenjeni jazz gitarist Darko Jurković Charlie ima novi album. Sastavljen je od pjesama nastalih nakon prvog lockdowna

Kim Cuculić

Foto M. Knežević

Foto M. Knežević

Album donosi 8 kompozicija od kojih su tri svirane kao trio, tri kao duo, te dvije kao solo na dvjema gitarama



RIJEKA – Četiri godine nakon albuma »Dark Moments«, jedan od naših najcjenjenijih jazz gitarista Darko Jurković Charlie objavljuje novi album »Trio, Duo, Solo«, a s njim i spot za najavni singl »New Intro« koji se može pogledati na sljedećem linku.


Album »Trio, Duo, Solo« se sastoji od osam kompozicija od kojih su tri svirane kao trio, tri kao duo, te dvije skladbe solo na dvjema gitarama. Trio se sastoji od već provjerene postave; Zvonimir Šestak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima, s kojima je Jurković 2017. godine snimio i svoj prošli album »Dark Moments«, dok se u duo izvedbama pojavljuje Om Prakash Pandey koji je svirao table. Za tonsko snimanje je bio zadužen Filip Vidović, dok je za mix i mastering odgovoran Silvio Pasarić, ujedno i producent albuma. Glazbu i aranžmane za sve kompozicije potpisuje Darko Jurković.


– Sve kompozicije s ovog albuma (osim »The Theme of the Mayor«) nastale su nakon prvog lockdowna u ožujku 2020. godine, koji je za mene bio vrlo težak. Zbog teške bolesti početkom 2020. bio sam na transplantaciji vlastitih matičnih stanica. Samo nekoliko dana nakon moje uspješne transplantacije počela je COVID-kriza i prvi lockdown. Glavni doktor u KBC-u Dubrava doslovice mi je rekao: »Bježi kući i ne izlazi«. Sve što kasnije slijedi je bila neka vrsta preporoda za mene jer sam pobijedio bolest, a glazba je bila i neka vrsta terapije, bijeg od stvarnosti, ali i jedina aktivnost kojom sam se mogao baviti.




Album su snimili Silvio Pasarić, ujedno i producent albuma u Sipa music studiju i Filip Vidović koji je bio zadužen za snimanje u maloj dvorani »Vatroslav Lisinski« čijoj bih direkciji i ekipi ovim putem i zahvalio, kao i Ministarstvu kulture i medija na pomoći oko realizacije ovog albuma. Dvorana je za vrijeme snimanja bila prazna i bez publike, što je pridonijelo i specifičnom zvuku velikog prostora. Prazna dvorana usput ima i simbolično značenje s obzirom da nastupi pred publikom određeno vrijeme nisi bili dozvoljeni uopće. U istoj dvorani je planirana i promocija albuma, ali pred publikom, i nadam se što brojnijom. Sve smo zabilježili i slikom pa će se naš ugođaj na snimanju moći i pogledati u videospotovima koje radi Matijas Knežević, a koje planiram objavljivati kroz sljedeću godinu, kaže Darko Jurković Charlie.