Riječka manifestacija

Najavljeno novo Ljeto na Kantridi: Novi turizam riječkih ljetnih noći

Davor Mandić

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Damir Čargonja Čarli nada se da je to početak nekih novih riječkih ljetnih noći



Riječkih ljetnih noći više nema, no zato je tu Ljeto na Kantridi. Sukus je to današnje najavne konferencije za novinare novog, ovogodišnjeg izdanja rečene manifestacije, iza koje stoji Novi turizam d.o.o. dugogodišnjeg riječkog ugostitelja i kulturnog radnika Damira Čargonje Čarlija.


Kako je Čargonja uvodno napomenuo u novootvorenom prostoru Galerije OK na mjestu bivšeg kluba Jadran, a u neposrednoj blizini MMSU-a, manifestaciju uglavnom pogoni tvrtka, no priključila se i Turistička zajednica Rijeke, a i drugi sponzori, pa se on nada da je to početak nekih novih riječkih ljetnih noći. U tom kontekstu Čargonja je najavio i da će Galerija OK raditi preko ljeta.


Voditeljica Galerije OK Katarina Podobnik koordinirala je predstavljanje programa manifestacije, čije su dijelove pobliže prezentirali i brojni suradnici.





Pa je tako Andrej Vučinić predstavio osmo izdanje važnog Empeduja punk festivala. On će se dogoditi 11. i 12. kolovoza na plaži Bivio, odnosno u beach baru Empeduja, a u ta dva dana publici željnoj punka predstavit će se osam bendova, od kojih će neki doći i iz daleke Amerike, odnosno Francuske.


Bit će, naravno, i bendova iz Hrvatske te iz Slovenije i Srbije, a Vučinić je najavio dnevni popratni program, kao i program iznenađenja.


Pun pogodak


Ivan Vagroš najavio je, pak, drugo izdanje sjajnog i jedinstvenog ljetnog festivala klasične glazbe Gospodin Prasowski Classics. Prošle godine festival je bio pun pogodak, publika je odlično reagirala te se on ove godine vraća još malo jači.


Naime trajat će više dana, a bit će i više gostiju. Dogodit će se od 27. do 30. srpnja u beach baru Prasowski na plaži Kantrida, a uz dva domaća riječka sastava, Kvintet Brassowski i Riječki puhački kvintet, nastupit će i Zagrebački puhački trio te također zagrebački sastav Musica Viva, ali i ukrajinski Duo Kyryov (Ukrajina) & Genovese (Italija) te Histriatria Project Trio iz Labina.


Iva Kelentrić predstavila je 9. art kamp, koji će se održati 1. i 2. rujna u Empeduji pod naslovom »Još malo dobrih vijesti«. Manifestacija je to vizualnih umjetnosti koja okuplja širok spektar međunarodnih i domaćih umjetnika koji svojim umjetničkim radovima odgovaraju na zadanu temu.


Ovogodišnja tema nastavak je prošlogodišnje »Bad News Bias« te će istraživati sklonost medija prema izvještavanju kroz negativne vijesti naspram pozitivnih.


Ove godine će sudjelovati Xueh Magrini Troll (Berlin) i Olga Dimitrijević (Beograd), uz Riječane Dominika Grdića, Ivu Matošića, Luciju Polonijo, Niku Rukavinu, Damira Stojnića & Rominu Tominić, Nelu Dunato, Marina Nižića, Stjepana Pranjkovića i Yan Kamov Studio.


Razni programi


Zoran Majstorović najavio je festival eksperimentalne i jazz glazbe Štikla, pokrenut davne 2012. godine, a koji će se ove godine održati od 5. do 7. srpnja u Morskom prascu na Kantridi.


Bit će četiri koncerta koji će, kako je istaknuto, hodati tankom linijom između kompozicije i improvizacije. Nastupit će tako Chilly Billy, Zmaj/Orko/Star, Lela Kaplowitz Trio i Atma Mundi Ensemble.


Kristian Sirotich je najavio Humanitarni plivački maraton »Koga briga« i »Brudetijadu«, kojima, kako je istaknuo, cilj nije samo prikupljanje novaca, nego podizanje svijesti o inkluzivnosti, kao i širenje pozitivnih vibracija.


U suradnji s Regional festivalom najavljeno je i šest koncerata iz njegove selekcije, pa će tako nastupiti L.H.D., Saša 21, Igor Bezget Trio, Dražen Franolić Trio, Klaus Paier & Asja Valčić te Scheller & Novack.


Tu je i 26. Oldtimer Moto Rally, gastromanifestacija »U dodiru s Jadranom« + »Six Martinis and a blow job«, a u sklopu Ljeta na Kantridi bit će i brojna druga događanja koja nisu stala u današnje predstavljanje.


Otvorenje Ljeta na Kantridi dogodit će se 16. lipnja koncertom Dade Topića i grupe Time u Morskom prascu na Kantridi.


Koncesija i paviljon na Brajdi


Damir Čargonja Čarli iskoristio je presicu da ponovo javno artikulira i nezadovoljstvo činjenicom da mu je Primorsko-goranska županija odobrila koncesiju na samo dvije godinje, kao i drugim vlasnicima beach barova u Rijeci a koji imaju programe, pod izlikom da njihova ulaganja nisu vidljiva. Pozvao je župana Zlatka Komadinu da pojasni kako to oni ne ulažu.


Spomenuo je i objavljenu vijest u Novom listu da je iz paviljona na Brajdi otišao i zadnji zakupac, artikuliravši da je sada vrijeme da Grad Rijeka i Turistička zajednica povedu priču za osmišljavanje sadržaja u kontekstu kulturnog procvata Rijeke.


Čargonja nije spomenuo kampanju dijela riječke kulturne i političke javnosti da se u paviljon na Brajdi smjesti izložba torpeda Muzeja grada Rijeke, odnosno mogućnost da upravo paviljon na Brajdi postane zametak Zbirke torpeda ili nekog budućeg Tehničkog muzeja Rijeke.


Portal Art-kvart


Katarina Podobnik najavila je još jedan projekt Novog turizma, a to je pokretanje internetske platforme, odnosno portala Art-kvart, koja bi trebala biti mjesto za razne vijesti i informacije iz kulture, od najava događaja do analiza kulturnih politika u zemlji i regiji. U tom kontekstu pozvala je potencijalne suradnike da im se jave.


No portal bi osim informativne trebao imati i funkciju pokretanja inače vrlo slabog domaćeg art-marketa, s obzirom na činjenicu da je Galerija OK i prodajna galerija.