Pobjednički dokumentarci

“Liburnia uplovljava u Krk”. Dio turneje pobjedničkih filmova će prvi put prijeći i na otok

Mladen Trinajstić

Krčani će 13. kolovoza u krčkom kinu imati priliku pogledati dokumentarce »Mjesta koja ćemo disati« redatelja Davora Sanvincentija, »Tvornicu filmova« Silvestra Kolbasa te »In medias res« Ane Klepo



KRK – »Liburnia uplovljava u Krk« događaj je koji će, kao dio turneje pobjedničkih filmova s festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival ovog ljeta prvi put posjetiti i grad Krk. U suradnji s Udrugom Kreativni Krk i Kinom Krk, iduće nedjelje (13. kolovoza) u krčkom kinu iliti Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom od 21 sat bit će prikazana čak tri pobjednička dokumentarca s lanjskog, 20. izdanja Liburnia Film Festivala. Krčani će tako ondje imati priliku pogledati dokumentarce »Mjesta koja ćemo disati« redatelja Davora Sanvincentija, »Tvornicu filmova« Silvestra Kolbasa te »In medias res« Ane Klepo.


Vizualni esej


»Mjesta koja ćemo disati«, koji je lani nagrađen za najbolju fotografiju, vizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, ali i svojevrsna bilješka o budućnosti, najavljuju organizatori i domaćini filmskih projekcija ulaz na koje će, valja i to reći, za sve posjetitelje krčkog kina biti slobodan, odnosno besplatan. »Tvornica filmova«, najavljuje nam nadalje Luka Adžić-Kapitanović iz Kreativnog Krka, petnaestominutni film koji je nagrađen za najbolji dizajn zvuka, također je filmski esej o fotografiji, ispričan upravo kroz fotografski medij. Polazište filma su crno-bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici Fotokemika, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni. Fotografije su dijelom standardne fotografske reprodukcije, a dijelom s vidnom greškom nastalom starenjem materijala. No, istodobno je to priča i o negativnim posljedicama tranzicije, propasti industrijalizacije i radničkog pokreta.


Potraga za sobom


»In medias res«, zaključuju krčki kreativci, ujedno i domaćini projekta »Liburnija uplovljava u Krk«, dvadesettrominutni je rad koji je na 20. LFF-u proglašen najboljim regionalnim filmom. Film govori o potrazi za sobom samim, u moru potrošenosti. On osvaja kadrovima buđenja glavne protagonistkinje u ljepljivo plavičasto jutro i sagledavanjem stvari kroz prizmu promjena, kao i iščekivanjem boljeg sutra, zaključuju domaćini. Turneju »Liburnia uplovljava« podržali su Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.