Priznanje

Kamovljevu “Potresu” nagrada BBC-a

Hina

Urednica emisije Katja Šimunić potvrdila je da su u prijenosu putem Zooma saznali da su dobitnici nagrade za najbolju europsku dramu za 2021. godinu



ZAGREB – Kratka radiodrama »Potres«, iz ciklusa Male forme Hrvatskog radija, osvojila je nagradu BBC-a za najbolju europsku dramu 2021. Ova radiodrama, nastala prema tekstu Janka Polića Kamova, ušla je u finale s emisijama Austrijskog i Švicarskog radija. Urednica emisije Male forme Katja Šimunić potvrdila je Hini da su u izravnom prijenosu putem Zooma saznali da su dobitnici nagrade za najbolju europsku dramu za 2021. i kazala da su jako sretni zbog toga.


»To nam je poticaj da i dalje istražujemo u našem dramskom programu mogućnosti suvremenih radiofonskih iskaza«, istaknula je i dodala da su presudni bili izvrsna obrada Kamovljeva teksta starijeg od stotinu godina i emotivna rezonanca koju je rad postigao s publikom. »Zacijelo presudan je bio izvanredan tekst pripovijetke »Potres«, suvremen i radikalan, Janka Polića Kamova, zatim inovativna režija Darija Harjačeka, izvanredno zvučno oblikovanje skladatelja Mara Marketa i vrhunski rad tonmajstorice Lane Deban«, navela je.


»Također, presudna je bila i emocija koja je ta kratka radiofonijska forma donijela, osobito nama koji smo preživjeli potrese na ovim područjima, ali i cijeloj Europi i svijetu koji proživljavaju pandemiju«, ustvrdila je.




Zamoljena da komentira je li nagrada znak da je hrvatska radiodrama na razini svjetske kvalitete ili je nagrada slučajna, Katja Šimunić je podsjetila da je ta drama već prošle godine u Bukureštu nagrađena drugom nagradom, a da je prije dvije godine radiodrama »Munch i Munch« Jasne Mesarić, nastala u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, također osvojila BBC-jevu nagradu za najbolju europsku audiodramu. »Potres« je nastao u sklopu emisije Male forme koja se redovito emitira od 18.05 do 18.15 sati od ponedjeljka do srijede na Prvom programu Hrvatskoga radija. U emisiji se promoviraju raznoliki tipovi radiofonskih iskaza.