The Calvert Journal

Kako je jedan omladinski magazin promijenio grad: Londonski časopis objavio članak o Rijeci, Valu, punku i novom valu

Vladimir Mrvoš

Novinar Jonathan Bousfield objavio je tekst o omladinskom listu Val iz Rijeke kao medijskom fenomenu



LONDON – Calvert 22 Foundation, neprofitna zaklada iz Londona, 2013. godine pokrenula je The Calvert Journal, digitalni časopis o suvremenoj kulturi Novog Istoka, uključujući umjetnost, film, arhitekturu, dizajn, modu i avangardnu ​​kulturu.


Svakodnevno se ažuriraju reportaže, komentari i fotografije, od strane uredničkog tima u Londonu i mreže suradnika na Novom Istoku. Novinar Jonathan Bousfield krajem lipnja objavio je tekst o omladinskim magazinu Val iz Rijeke kao medijskom fenomenu koji je označio jedno vrijeme. Uređen u malenoj sobi s jednim telefonom i pet pisaćih strojeva, časopis za mlade Val najavio je novi val slobode mladih i tvrdog punka u hrvatskom gradu Rijeci – postavljajući temelje modernijim liberalnim i kozmopolitskim vrijednostima koje traju i do danas, opisuje Bousfield.


Novi val ideja


U svom tekstu Bousfield kaže: »Val možda nije prva jugoslavenska publikacija za mlade koja je osporila komunističku moć, ali je posljednji časopis u Jugoslaviji koji je službeno zabranjen.« Povod ovom tekstu je izlazak knjige Edija Jurkovića »Kad je život bio novi val«. Autor teksta napominje da se radi o pametnoj igri riječi koja lijepo upućuje na činjenicu da se životni vijek časopisa, koji je trajao od 1976. do 1990., podudarao s novim valom popularne glazbe i novim valom ideja.




– I danas je reputacija Rijeke kao središta alternativne glazbe i alternativnih stavova i dalje presudan dio gradskog karaktera, napominje autor teksta, te ističe da sama knjiga nudi pogled na sve ono što se 80-ih godina prošlog stoljeća dogodilo kao prekretnica u povijesti, odnosno kad su povećana sloboda medija i procvat kulture mladih išli paralelno s ekonomskom krizom i političkim raspadom. Uređivan u malenoj sobi s jednim telefonom i pet pisaćih strojeva, Val je bio utoliko značajniji jer nije objavljen u Zagrebu, Beogradu ili Ljubljani. Njegov dom bio je lučki grad Rijeka, treći po veličini grad u Hrvatskoj i 12. najveći grad u tadašnjoj Jugoslaviji, opisuje Rijeku i Val novinar Jonathan Bousfield.


Glasnik alternativne kulture


Rijeka je u mnogim pogledima ipak bila središnja za »novi val«. I danas je reputacija Rijeke kao središta alternativne glazbe i alternativnih stavova i dalje presudan dio gradskog karaktera. Ono što je za Val promijenilo je dolazak punka. Rijeka je bila jedno od prvih mjesta u bivšoj Jugoslaviji gdje je punk uzletio – a Valov posao postao je uhvatiti trenutak. Časopis je postao glasnik za alternativnu kulturu grada. Val je također dao vlastiti značajan doprinos lokalnoj umjetničkoj sceni. Urednik kulture Mladen Urem osnovao je književni časopis pod nazivom Rival posvećen suvremenim književnicima. Opisujući fenomen magazina Val, autor teksta Jonathan Bousfield zapravo sve je objasno u svom naslovu napominjući: »Kako je jedan omladinski magazin promijenio grad.«