Državni arhiv u Rijeci i Štajerski zemaljski arhiv

Idući tjedan predstavljanje monografije i izložbe o Ivanu Klobučariću

Kim Cuculić

Klobučarić je najznačajniji hrvatski kartograf svog vremena i važno ime povijesti kartografije Srednje Europe



RIJEKA – Državni arhiv u Rijeci i Štajerski zemaljski arhiv u povodu Međunarodnog tjedna arhiva predstavljaju monografiju i izložbu: »Ivan Klobučarić – Život i djelo/Johannes Clobucciarich – Leben und Werk«. Predstavljanje monografije i razgledavanje izložbe održat će se u utorak, 13. lipnja, s početkom u 16 sati u Državnom arhivu u Rijeci (Park Nikole Hosta 2). Nakon toga slijedi druženje uz kratki koncert skraćenog TradeInEtno orkestra ispred Arhiva.


Ivan Klobučarić (1545. – 1605.) najpoznatiji je hrvatski kartograf s početka 17. stoljeća. Njegov slikarski talent zamijećen je tijekom njegova školovanja u Rimu, što je zabilježeno 1575. godine prilikom njegova povratka u rodnu Rijeku. Vrlo brzo se uspinje u redovničkoj hijerarhiji reda augustinaca pustinjaka, a ubrzo je stekao i naklonost nadvojvode Karla II. od Unutarnje Austrije.


Nakon Karla, bio je i u milosti nadvojvode Ferdinanda, kasnijeg cara Ferdinanda II., koji je, očito, znao i za Klobučarićev grafički talent. Naručio je od Klobučarića izradu karte Štajerske 1601., a potom i kartu Unutarnje Austrije 1603. godine. Nastalo djelo sastoji se od 99 listova s oko 500 pojedinačnih skica i čuva se u Štajerskom zemaljskom arhivu. Na kartama se često nalaze najstariji sačuvani crteži gradova i građevina s područja od Štajerske do Gornjeg Jadrana.




Opusu značajnog kartografa ranog novog vijeka posvećene su izložba i monografija, nastale u suradnji Državnog arhiva u Rijeci i Štajerskog zemaljskog arhiva. Njima se prvi put javnosti cjelovito predstavlja Klobučarić i njegov kartografski opus unutar kojeg dominiraju dovršeni radovi Rijeke i Kvarnerskog zaljeva. Izložbom i monografijom predstavljeni radovi svjedoče da je Klobučarić ne samo najznačajniji hrvatski kartograf svog vremena, već i važno ime povijesti kartografije Srednje Europe.