Rujan u Art-kinu

History Film Festival, Manhattan Short te filmovi Asteroid City, Dani suše, Amore, Zatvor 77 i Plavi kaftan

P. N.

Scena iz filma Asteroid City

Scena iz filma Asteroid City

Rujanski program u Art-kinu u znaku je 7. izdanja riječkog History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma koji se u Art-kinu održava od 12. do 16. rujna



 


 


Novu filmsku sezonu Art-kino otvara u subotu, 9. rujna u 20:30 sati premijerom nove domaće krimi-drame Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, nastale prema istoimenom hit-romanu nagrađivanog hrvatskog književnika Zorana Ferića, uz gostovanje redatelja filma, glumica Jelene Lopatić i Aleksandre Stojaković Olenjuk te glumaca Jasmina Mekića i Denisa Brižića.




 


Rujanski program Art-kina nastavlja se u festivalskom tonu uz 7. izdanje riječkog History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma koji se u Art-kinu održava od 12. do 16. rujna. Tijekom pet festivalskih dana, History Film Festival publici će ponuditi 20 dokumentarca iz službene selekcije – podijeljenih u tri tematska bloka: Arhiva, Solidarnost i Margine – kao i priliku za razgovor i druženje s brojnim gostujućim autorima iz Hrvatske i svijeta.


Od novih naslova u redovnom repertoaru valja izdvojiti novi film u pažljivo i osebujno kreiranom, vizualno nadasve upečatljivom opusu Wesa Andersona,  znanstveno-fantastičnu komičnu dramu Asteroid City (od 10. rujna), s najzvjezdanijom glumačkom postavom dosad (Tom Hanks, Scarlett Johansson, Edward Norton, Tilda Swinton, Adrien Brody, Steve Carell, Margot Robbie, Willem Dafoe, Matt Dillon, Maya Hawke, Jeff Goldblum i mnogi drugi). 


Hrvatska manjinska koprodukcija Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera, na programu od 17. rujna, premijerno je prikazana u programu Izvjestan pogled Festivala u Cannesu, a osvojila je brojne nagrade, uključujući Europsku filmsku nagradu za montažu. 


Na programu je i napeti talijanski kriminalistički triler vrhunske produkcije Amore poznatog talijanskog redatelja Andree Di Stefana, od 20. rujna, premijerno prikazan u programu Berlinale Special Gala filmskog festivala u Berlinu


Film Zatvor 77 redatelja Alberta Rodrígueza, na programu od 26. rujna, dinamični je španjolski zatvorski triler snimljen prema istinitom događaju o mladom računovođi koji, čekajući suđenje zbog optužbi za pronevjeru novca, suočen sa stravičnim uvjetima života u zatvoru, započinje pobunu i postaje vođa pokreta ujedinjenja svih zatvorenika u borbi za pravdu i promjenu zatvorskih zakona. 


Od 28. rujna na program stiže višestruko nagrađivana psihoseksualna komorna drama Plavi kaftan, o neizrečenoj napetosti između triju glavnih likova – supružnika koji vode trgovinu tradicionalnih kaftana i njihova mladog šegrta, premijerno prikazana u konkurenciji Izvjestan pogled u Cannesu.


Zadnji dan rujna i prvi dan listopada rezervirani su za već tradicionalni Manhattan Short – jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival! Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući filmski festival, već festival koji se istovremeno održava u kinima diljem svijeta – a publika je glavni žiri. Svake godine festival donosi deset odabranih kratkometražnih igranih filmova, koji ujedno ispunjavaju uvjete za utrku za Oscara.


Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr