Od subote

Art-kino nakon ljetne stanke kreće s novom sezonom. Za početak “Smrt djevojčice sa žigicama”

Davor Mandić

Scenarij za filmsku adaptaciju »Smrti djevojčice sa žigicama« zajednički su pisali pisac Zoran Ferić i redatelj filma Goran Kulenović. Bit će predstavljeno i novo izdanje Ferićeva romana



RIJEKA – Art-kino najavljuje otvaranje nove filmske sezone u subotu 9. rujna u 20 sati premijerom nove domaće krimidrame »Smrt djevojčice sa žigicama« Gorana Kulenovića, nastale prema istoimenom romanu Zorana Ferića. Riječka premijera filma održava se ususret 16. izdanja Riječkog festivala autora i sajma knjiga Vrisak, što je povod da se istog dana u 19 sati u atriju Art-kina održi predstavljanje novog izdanja Ferićeva prvog romana u kojem će sudjelovati glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina, riječki književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković te autor, najavljuju iz Art-kina.


Scenarij za filmsku adaptaciju »Smrti djevojčice sa žigicama« zajednički su pisali pisac Zoran Ferić i redatelj filma Goran Kulenović.


Adaptacija romana


– Adaptacija romana donosi punokrvnu krimidramu, žanrovski film kakav publika vezuje uz britansko i skandinavsko tlo, a koji unutar okvira hrvatskog filma djeluje svježe i primamljivo. Posebice ako se u jednadžbu uključi i pitoreskna otočna sredina, rapska čakavica na kojoj se odvija veći dio filma te izvrsne riječke glumačke snage (Jelena Lopatić u glavnoj te Aleksandra Stojaković, Denis Brižić, Jasmin Mekić i Sanja Milardović u sporednim ulogama) – kaže se u najavi, u kojoj se ističe i glumački ansambl koji predvode Ozren Grabarić, Goran Navojec i Jelena Lopatić.




Riječka premijera filma održat će se uz gostovanje filmske ekipe i popratno druženje na bočnim stepenicama Art-kina, a film će reprizno biti dostupan još tri puta u redovnom programu Art-kina tijekom rujna.


»Smrt djevojčice sa žigicama« (2002.), prvi roman, a ujedno i prvi bestseler popularnog domaćeg autora (na koji se, u vrijeme izlaska romana, mjesecima čekalo na primjerak u knjižnicama) urnebesan je crnohumorni roman smješten u malomišćansku sredinu autoru bliskog otoka Raba. Središnja priča romana o ubojstvu lokalne prostitutke i pokušaju da se otkrije ubojica samo je okvir unutar kojeg defiliraju brojni redikuli, a i oni koji su na prvi pogled »sasvim normalni«, upleteni su u gomilu bizarnih i neočekivanih događaja. No koliko god roman bio »pomaknut«, njegov mali otočni svijet poprilično je vjerna preslika groteskne hrvatske stvarnosti.


Crnohumorna priča


Crnohumorna priča o istrazi ubojstva lokalne prostitutke, rumunjske transseksualke Marillene, smještena na Rab u kasno ljeto ratne 1992. godine, ispričana je iz vizure naratora Fere, autorova alter ega, koji se nakon mnogo godina vraća u »malo misto« u kojem je proveo djetinjstvo i mladost kako bi nazočio pogrebu šestogodišnje kćeri svog prijatelja Globusa, umrle od leukemije. Fero se na otoku susreće sa starim prijateljima i znancima, nostalgično obilazi lokacije na kojima je doživio formativna iskustva, no kako je po struci patolog, biva uvučen u istragu o brutalnom ubojstvu prostitutke, poznate i kao djevojčica sa žigicama. Prodaja ulaznica krenula je putem stranice ulaznice.hr, a ukoliko ostane slobodnih mjesta, ulaznice će se moći kupiti i fizički na blagajni Art-kina na dan premijere, 9. rujna, od 18 sati.