Centar Hrvatske glazbene mladeži

Grožnjan u duhu suradnje umjetnika iz cijelog svijeta

Kim Cuculić



GROŽNJAN – U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) kolovoz u Grožnjanu odvija se u duhu suradnje umjetnika iz cijeloga svijeta. U tijeku su radionica rane glazbe »Musica Antica«, »Michael Chekhov« ljetna akademija – trening mentora i Međunarodna škola arhitekture, a do kraja kolovoza održat će se, između ostaloga, i Ljetna pijanistička škola, seminari roga, saksofona, oboe i klarineta.


Radionica rane glazbe »Musica Antica« odvija se u suradnji HGM-a i Sveučilišta u Ljubljani – Akademija za glazbu/Odjel za staru glazbu. Kampus prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od perioda srednjeg vijeka sve do početka 19. stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske županije i sjeverne Istre, muzičke etno-kulturologije, povijesnih glazbala županije i regije.


Međunarodni kampus »Musica Antica« organizira ljetne instrumentalne i vokalno-instrumentalne tečajeve područja stare glazbe, radionice, muzikološke smotre, predavanja i cikluse radionica koncerata na povijesnim, tj. kopijama povijesnih instrumenata u otvorenoj formi i obliku interdisciplinarnosti, kao i programe stručnog usavršavanja namijenjene instrumentalnim, vokalnim i muzikološkim pedagozima.




Jedan od budućih ciljeva »Musice Antice« je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija, izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse. U tijeku je i Međunarodna škola arhitekture koju vode arhitekti Takaharu i Yui Tezuka te Jim Njoo.