DAR

Gorana Stipeč Brlić izabrana za predsjednicu Društva arhitekata Rijeka, otvorena bijenalna izložba

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Novootvorena izložba u prostorijama Društva arhitekata Rijeka (DAR) donosi 52 pristigla rada, podijeljena u 6 kategorija



Otvorena je bijenalna izložba Društva arhitekata Rijeka za 2022. godinu koja pokazuje 52 rada i daje uvid u djelovanje dinamične riječke arhitektonske scene. Osim izložbe, održana je i izborna skupština na kojoj je za predsjednicu izabrana Gorana Stipeč Brlić.


Foto galerija: DAR Biennale 2022. Foto: Ana Križanec


Prema riječima Gorane Stipeč Brlić, novootvorena izložba u prostorijama Društva arhitekata Rijeka (DAR) donosi 52 rada, podijeljenih u 6 kategorija – arhitektura, urbanizam, dizajn, publikacija, događanje, koncept – te daje širu sliku o djelovanju riječke arhitektonske, vrlo žive scene.


Naime, djelovanje koje utječe na prostor i razvoj arhitektonskog razmišljanja ostvaruje se, osim kroz gradnju i projektiranje, i kroz druge vrlo važne kategorije djelovanja, od izrade urbanističkih planova, edukativnih aktivnosti, organizacije raznih izložbi, do rasprava o prostoru i njegovome razvoju.


Arhitektura i povijest Rijeke




– Ovogodišnja se izložba razlikuje od prijašnjih jer smo odlučili da ne prikazujemo samo realizirane projekte, već i idejna rješenja, idejne koncepte, ali i događaje i publikacije čiji su autori ljudi koji su povezani s našim društvom ili su članovi društva.


U zadnje četiri godine smo se povezali s udrugama koje također rade na unapređenju prostora, odnosno edukaciji o tome što je prostor, kako da ga cijenimo i kako možemo kritički djelovati u njemu.


Tu je i ta Minijatura koju smo pokrenuli u sklopu Dječje kuće, zajedno s Hrvatskom komorom arhitekata i Gradskom knjižnicom, s ciljem da naši najmlađi budu pametni stariji, kaže Stipeč Brlić.



Gradonačelnik Marko Filipović osvrnuo se na nedavno održanu konferenciju Novog lista »Transformacija Rijeke« te je istaknuo kako je arhitektura definitivno nešto što je obilježilo povijest Rijeke, s obzirom na to da je u posljednjih stotinjak godina grad bio u sastavu mnogih država.


– Povijest je obilježila arhitekturu grada i utjecala je presudno na njegov razvoj, uvijek kada smo ulazili u šire asocijacije, recimo u smislu Austro-Ugarske, Jugoslavije, danas u okviru Europske unije, a naročito u okviru ulaska u Schengen i Eurozonu, a i sada smo u jednome takvom periodu.


Definitivno je za neke projekte, koji su se čekali iz ovih ili onih razloga, došlo vrijeme njihove realizacije i utjecat će presudno ne samo na centar grada, nego na život u gradu, kazao je Filipović.



Dodao je da se to odnosi na projekte željeznice, marine, budućeg autobusnog kolodvora i komercijalnog dijela na Žabici u sklopu kolodovora, koji se tiču autobusnog, cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa, uz projekt nove bolnice, a sve to generirat će nova radna mjesta, kao i nova arhitektonska rješenja.


Arhitektonska produkcija


DAR Biennale 2022 na jednome mjestu okuplja riječku arhitektonsku produkciju – fizičku i digitalnu, materijalnu i nematerijalnu, kreativnu i edukativnu, ostvarenu i neostvarenu – i prezentira je kroz dualnu, fizičku i online izložbu, kao i popratnu publikaciju, knjigu.



Izložba DAR-a, a time i tiskana knjiga, prikazuje radove u šest kategorija, a »Sportski centar grada Bakra« (Arhitektura), »Programska analiza naselja Šmrika« (Urbanizam), »Stan S16« (Dizajn), »Naš list: susjedsko glasilo Rijeke i okolice« (Publikacija), »Radionica Rječina« (Događaj), »Oživimo igrališta« (Koncept) samo su neki od radova koji pokazuju dinamičnost arhitektonske scene.