Fešta i u Kastvu

Franc Moler je kriv za sve

Ljiljana Hlača

Ključeve grada jučer je u Loži preuzeo pusni odbor Jurčići odnosno pusni gradonačelnik Robert MavarRIJEKA Peto godišnje doba –  vrijeme od poklada –  je počelo: u Kastvu ključeve grada jučer je u Loži preuzeo pusni odbor Jurčići odnosno pusni gradonačelnik Robert Mavar, a za sve nevolje kriv je Franc Moler. Naime, tako se zove pust spomenutog odbora koji je jučer predstavljen u Loži – već kako tradicija nalaže i po koji zna put – na blagdan svetoga Antona odnosno Antonju, a u sklopu programa »Antonijski rog 2014. godine«. Franc Moler nosi pravo europsko ime, a puno bolje zvuči nego »Frane Pitur«, rekao nam je Robert Mavar.


– Kastav je oduvijek bio poznat kao grad kulture te smo ga odlučili obogatiti s jednom likovnom kolonijom. No, glavni selektor na likovnoj koloniji je naš Franc Moler, vrlo učen čovjek, koji je pohađao likovnu akademiju u Munchenu. On određuje koja će slika ući u galeriju a koja će biti postavljenja ispred nje, rekao je Robert Mavar, predstavljajući pusta. Predavajući vlast grada kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović rekao je da »zna da će sve što ih je zapalo (a riječ je o novcu) pusni odbor potrošiti, ali da ipak ide na godišnji odmor«.


Uz Franca Molera i ostali pusni odbori predstavili su svojeg pusta; odbor Spinčići ove godine ima Gospodina Čoveka. Lani su imali Brižnića, jer su pobirali boce i bili siromasi, ali budući da su otvorili prihvatilište kod Kalinice i obogatili se, ove godine su postali prava gospoda. Pusni odbor Rubeši ove godine ima Mavricija, a odbor Kastav – Matu, kojem svake godine mijenjaju prezime. Ove godine dobio je prezime Gotovan, prema »ljudima koje se ne smije imenovati, ali oni jako dobro znaju koji su«. Nevaljalac odbora Trinajstići zove se Vinko Lozić.
U sklopu »Antonijskog roga« u Guitar caffeu otvorena je izložba fotografija Arsena Miletića »Jedan dan z Halubajci«. A u programu uz pusne odbore Jurčići, Spinčići, Rubeši, Kastav i Trinajstići sudjelujelovala je Spinčićeva muzika. Priredbu je vodila Nina Dukić uz nazočnost Meštra Tonija i još uvijek u tom trenutku aktualne kraljice Riječkog karnevala Vedrane Dujmić. Tu su bili gosti Škoromati – zvončari iz slovenskog Podgrada, kao i Stari svati iz Novog Vinodoloskog te maškarana skupina iz Ilirske bistrice »Tobolc«.  Udruga »Belica« i članice Crvenog križa Kastav uz pomoć Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« za sve posjetitelje pripremila kuhano vino i čaj, koji su krijepili nepca.