"Poslije apokalipse..."

Filozof Srećko Horvat 9. veljače u riječkoj Filodrammatici

Kim Cuculić

Srećko Horvat / Foto Oliver Abraham

Srećko Horvat / Foto Oliver Abraham

Predavanje će se baviti našim suvremenim postapokaliptičnim zeitgeistom i raznim reakcijama na kraj



U okviru programa Refleks udruge »Drugo more«, filozof Srećko Horvat održat će u petak, 9. veljače u 19 sati u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje pod nazivom »Poslije apokalipse: melankolija je luksuz!«, u kojem će govoriti o temama koje obrađuje u svojoj posljednjoj knjizi, »Poslije apokalipse«. Ulaz je slobodan.


Prema najavi samog autora, nedavno je objavljena vijest da neki start up s Grenlanda počinje pakirati i slati »arktički led« s otopljenih ledenjaka koji će se naći u koktel barovima u Dubaiju i time tobože pomoći u »zelenoj tranziciji«.


Umjesto fundamentalne promjene sustava koji dovodi do klimatske krize i rata, sada se ponovo nalazimo u »tranziciji«. Sveprisutni rat, klimatska kriza, nuklearna prijetnja, mikroplastika i svakodnevno nasilje, teško da je više moguće naći vijesti koje nisu apokaliptične.




– Međutim, što ako je naša realnost zapravo već postapokaliptična? Što ako »apokalipsu« ne shvatimo doslovno, kao »kraj svijeta« već kao »otkrivenje«: čega je trenutna apokalipsa otkrivenje?, navodi se u najavi.


Predavanje će se baviti našim suvremenim postapokaliptičnim zeitgeistom, raznim reakcijama na kraj (poricanje, melankolija, depresija), konceptima kao što su »supraliminalno«, »apokaliptična sljepoća«, komodifikacija i fetišizam apokalipse.


Srećko Horvat (1983.) je filozof i autor više od deset knjiga prevedenih na preko petnaest jezika, među kojima su »Poslije apokalipse«, »Radikalnost ljubavi« i »Poezija iz budućnosti«.


Autor je brojnih tekstova u nekima od najeminentnijih svjetskih medija, kao što su The Guardian, The New York times, Newsweek, Spiegel i drugi.


Profiliran kao jedan od važnijih intelektualaca u Europi, zajedno s Yanisom Varoufakisom osnovao je DiEM25 (Pokret za demokratizaciju Europe) i Progressive International, a nedavno je pokrenuo »Školu autonomije« na otoku Visu.


Program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.


Događaj se održava u okviru programa Refleks. Prostorima Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.