Film

“El Shatt – nacrt za utopiju” – novi dokumentarac Ivana Ramljaka progovara o važnom dijelu jugoslavenske prošlosti

Kim Cuculić



ZAGREB – »El Shatt – nacrt za utopiju« novi je film renomiranog domaćeg dokumentarista Ivana Ramljaka koji na kinoplatna donosi fascinantnu priču iz hrvatske prošlosti – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom Drugog svjetskog rata.


Film će svjetsku premijeru imati na Dan antifašističke borbe 22. lipnja na Festivalu mediteranskog filma Split te potom 24. lipnja zagrebačku premijeru na Ljetnoj pozornici Tuškanac, nakon čega kreće u kinodistribuciju. »El Shatt – nacrt za utopiju« jedan je od svega nekoliko filmova koji progovaraju o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi Drugi svjetski rat.


– Ovaj film posveta je mom djedu Karlu Pansiniju, koji je bio jedan od samo trojice dalmatinskih liječnika koji su s izbjeglicama došli u Egipat, kao i svim ljudima koji su sudjelovali u egzodusu. Također, to je pokušaj borbe protiv procesa zataškavanja nedavne prošlosti koji se događa ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Nakon raspada Jugoslavije, epizoda El Shatt se, poput gotovo svih pozitivnih događaja iz doba socijalizma, rijetko spominje u hrvatskim medijima, a u školskim programima se ne spominje uopće, izjavio je autor Ivan Ramljak u povodu početka kinodistribucije filma.