Međunarodni dan arhiva

Državni arhiv u Rijeci novi Vjesnik posvetio razdoblju D’Annunzijeve okupacije Rijeke

Kim Cuculić

Na stranicama vjesnik.riarhiv.hr objavljeni su uvodnik, članci i ilustrativni materijal



Državni arhiv u Rijeci obilježio je Međunarodni dan arhiva, koji se obilježava 9. lipnja kao sjećanje na dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ovaj se datum u svijetu obilježava od 2008., a u Hrvatskoj od 2009. godine.


Zajednička tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj su »Katastrofe u arhivima« i vezana je uz predstavljanje arhivalija koje se sadržajno odnose na sve vrste prirodnih i drugih katastrofa. Državni arhiv u Rijeci je s obzirom na katastrofe koje su ove godine pogodile svijet u obliku pandemije koronavirusa i posebno Hrvatsku u obliku razornog potresa, odstupio od predviđene i orijentirao se na ljepše teme.


U povodu Međunarodnog dana arhiva mrežno je predstavljen novi broj Vjesnika Državnog arhiva u Rijeci, svezak LXI/LXII koji, pretežno tematski, obrađuje razdoblje D’Annunzijeve okupacije Rijeke. Na stranicama (vjesnik.riarhiv.hr) oblikovanim za tu namjenu objavljeni su uvodnik, cjeloviti članci i prateći ilustrativni materijal iz fundusa Državnog arhiva u Rijeci. Navedena stranica ubuduće će poslužiti kako platforma za predstavljanje svih do sada objavljenih izdanja ovog časopisa.




Državni arhiv u Rijeci je nedavno od fotografa Nikole Kurtija preuzeo 1.357 digitalnih fotografija, na osnovi kojih je osnovan arhivski fond HR-DARI-1339 Foto Kurti. Preuzete fotografije tematski su vezane za treći posjet pape Ivana Pavla II. Republici Hrvatskoj u lipnju 2003. godine. Tom prilikom, u Hrvatskoj iznimno omiljeni papa Ivan Pavao II, od 2014. godine svetac Katoličke crkve, posjetio je Rijeku, Dubrovnik, Đakovo, Osijek i Zadar. U sjećanje na ovaj događaj, koji je ujedno bio 100. službeno putovanje pape Ivana Pavla II. izvan Vatikana i Italije, te povodom 100. godišnjice njegovog rođenja Državni arhiv u Rijeci i Foto Kurti online izložbom predstavljaju izbor iz preuzete dokumentacije. Fotografije se mogu pregledati na stranicama (ivanpavaoII.riarhiv.hr).