JAZZ IS BACK! - BP

Dojmljiva posveta Bošku Petroviću: Počeo je jazz festival u Grožnjanu

Davor Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Boškovi vjerni suradnici: bas gitarist Mario Mavrin i gitarist Primož Grašič te njegov učenik, vibrafonist Vid Jamnik, djeluju kao trio Jazz Continuo i baštinici su Boškove glazbe



GROŽNJAN – U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, Općine Grožnjan i Polivalentnog kulturnog centra Grožnjan od 14. do 27. srpnja u Grožnjanu se održava međunarodni festival Jazz is Back! – BP. Koliko su taj festival i njegov utemeljitelj Boško Petrović, ali i Ljetna jazz škola HGM-a važni za Grožnjan i Istru istaknuli su svi govornici na svečanom otvorenju: Claudio Stocovaz, načelnik općine Grožnjan, Rino Duniš, ravnatelj Polivalentnog kulturnog centra u Grožnjanu, Jessica Acqavita, zamjenica župana Istarske županije i Dubravka Dujmović Kušan, glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži.


Realiziran potencijal


Prvi koncert bio je posvećen velikom hrvatskom jazz glazbeniku Bošku Petroviću, dugogodišnjem voditelju Ljetne jazz škole HGM-a te utemeljitelju i umjetničkom ravnatelju festivala Jazz is Back!. Na terasi Belvedere nastupili su Boškovi vjerni suradnici: bas gitarist Mario Mavrin i gitarist Primož Grašič te njegov učenik i nasljednik, vibrafonist Vid Jamnik. Oni, otkako nas je Boško 2011. napustio, djeluju kao trio Jazz Continuo i autentični su baštinici njegove glazbe koji na najbolji mogući način promoviraju Boškovo djelo. Naime Boško je godinama djelovao upravo s Mavrinom i Grašićem u triju. U programu BP Evening izvodili su Boškove skladbe: »With Pain I Was Born«, »Zagreb By Night«, »Sigurd’s Garden«, ali i jazz standarde koje je volio svirati.


Kad god sviraju »With Pain I Was Born« stvore neki čaroban ugođaj u kojem naviru misli o Bošku, posebice Bošku u Grožnjanu, koji je bio njegova baza, njegov drugi dom. U tom gradu realizirao je svoj potencijal, više nego igdje, tu je odsvirao predivne koncerte, ostvario važne suradnje, zatrovao mnoge bezazlene, nevine duše jazzom. Posebice je bio ponosan što je upravo u tom gradu u svoj klan pridobio slovenskog vibrafonista Vida Jamnika. Kad su ga roditelji kao dvanaestogodišnjaka priveli Bošku, Vid nije mogao niti sanjati u što će se uvaliti, da će se zahvaljujući svom mentoru inficirati jazzom, studirati i diplomirati na uglednom Berklee Collegeu of Music u Bostonu i napraviti sjajnu svjetsku karijeru. Jamnik to ne zaboravlja i zato mu je sviranje Boškove glazbe i nastupanje u Grožnjanu uvijek prioritet. Nije on bio jedini kojem je Boško pomogao, ali bio je vibrafonist, njegov ljubimac, ljubimac svih glazbenika, ljubimac publike… Vid je istinski Boškov nasljednik.


U Boškovu duhu




Trio je Boškove skladbe izvodio u njegovu duhu – profinjeno, s decentnom dramatikom, uz humor, komunikativno, s primjerenim, ali razigranim solima svih članova, duhovitim citatima… Naime osim što su svi odreda vrhunski jazz glazbenici, upravo su oni najbolji poznavatelji i tumači Boškovog djela.


Ovom prigodom u izvedbama jazz standarda koje je Boško iznimno volio, među ostalima »Bag’s Groove«, »There Will Never Be Another You«, »Work Song« i »Summertime«, pridružili su im se slovenski pijanist Blaž Jurjevčič i bubnjar Tijan Grašič. Pred kraj koncerta, u izvedbama Boškovih skladbi »Cherokee Fields Forever« i »Green Lobster Dream« pridružio im se trubač Alex Sipiagin, jedan od predavača na Ljetnoj jazz školi Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, koja potrajati kao i festival, sve do 27. srpnja. Ovom spontanom suradnjom, zapravo svirkom koja predstavlja suštinu jazza, dodatno su razgalili publiku i nagovijestili uzbudljiv nastavak festivala, koji je ujedno dobra prilika za polaznike da prate nastupe profesionalnih glazbenika, ali i sudjeluju sa svojim mentorima kao izvođači.