Jazz glazbenik

Darko Jurković Charlie nastupa na Ljetu na Gradini: ‘Sretan sam da se konačno sve vratilo u normalu’

Sandy Uran



RIJEKA – U jazz kompozicijama glazbenika Darka Jurkovića Charlieja, koji je prepoznatljiv po tome što istovremeno svira na dvjema gitarama i čiji glazbeni životopis obiluje nagradama i zapaženim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, publika će imati priliku uživati na koncertu u sklopu Ljeta na Gradini ove srijede, 6. srpnja, na kojem će predstaviti i najnoviji album naslovljen »Trio, Duo, Solo« koji odiše posebnom glazbenom aurom. To je ujedno bio povod za razgovor s ovim glazbenikom.


Nastupit ćete u sklopu Ljeta na Gradini i na koncertu predstaviti svoj najnoviji album. Što ste sve pripremili za publiku željnu dobre glazbe?


– Nastupam u sklopu spomenute manifestacije, Ljeto na Gradini, i predstavit ću dio materijala sa zadnjeg albuma »Trio, Duo, Solo«. Budući da su tri kompozicije na albumu odsvirane u triju s kontrabasom i bubnjevima, njih nećemo izvesti, nego ostalih šest odsviranih solo i u duetu s tablom. Izvest ćemo i neke starije, te pokoji jazz standard.




Kako se osjećate pred ovaj nastup nakon razdoblja obilježenog pandemijom?


– Sretan sam da se sve vratilo u normalu. Mi glazbenici smo bili jako pogođeni COVID- krizom. Trsatska gradina je povijesno i kultno mjesto našega grada, idealno za izvođenje glazbe uživo, i radujem se da ću ponovo nastupiti, naravno uz uvjet da nam vremenske prilike to dozvole.


Na albumu ste jednu skladbu posvetili voljenom mačku, te drugim važnim životnim trenucima. Radite li trenutačno na nekoj novoj skladbi?


– Da. Jednu sam skladbu posvetio svom voljenom mačku Ciupiju, ali to je istovremeno i posveta cijeloj flori i fauni našeg planeta, koji čovjek mora čuvati i sačuvati.


Što vam predstoji ovog ljeta? Kakve su vam poslovno-umjetničke obaveze?


– U ova dva sljedeća mjeseca nastupat ću uglavnom u našoj županiji. Na jesen imam nekoliko nastupa u Austriji, i promociju najnovijeg albuma u Zagrebu u Dvorani »Lisinski«, koja je prethodno bila odgođena zbog COVID-19.