Dan europskih susjeda

Danas se šalju digitalne razglednice iz svih 27 susjedstava Rijeke

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iz svih 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture (EPK) putovat će digitalne razglednice s porukama o prijateljstvu, novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su zajedičke europskim susjedstvima



Slanjem digitalnih razglednica iz svih 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture u petak se obilježava Dan europskih susjeda, a time istoimeni kulturni program – 27 susjedstava EPK nastavlja svoj rad nakon izolacije’.


Iz svih 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture (EPK) putovat će digitalne razglednice s porukama o prijateljstvu, novim stečenim iskustvima u zemljama Europske unije i o temama koje su zajedičke europskim susjedstvima. Glavni cilj kulturnog programa 27 susjedstava je razvoj lokalnih zajednica, priopćeno je iz tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt EPK – Rijeka 2020.


Ove godine razglednice nose i poruke podrške svima koji su posljednjih mjeseci osjetili i osjećaju iznimno teške posljedice korona krize.




Kako navode iz Rijeke 2020, posebno osmišljenom akcijom »Pozdrav iz…« te zajedničkim slanjem velikog broja razglednica iz svakog susjedstva, Europski dan susjeda ove godine dobiva dimenziju stvarnog iskustva izolacije prouzročene COVID-19 krizom.


Tako se ovogodišnje slanje razglednica provodi u digitalnom formatu, pa će susjedstva slati e-razglednice putem elektroničke pošte.


U tom dijelu programa sudjeluju sva susjedstva EPK šaljući pozdrave prema Europi iz Kampusa, Turnića-Mlake, Škurinja, Drenove, Pehlina, Lovrana, Opatije, Kostrene, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Matulja, Kastva, Jelenja, Čavli, Praputnjaka, Delnica, Fužina, Mrkoplja, Gomirja, Kuti, Broda na Kupi, Raba, Grada Krka, Malinske, Vrbnika, Grada Cresa, Unija.


Prethodnih godina je, na više od 2000 europskih adresa, 27 susjedstava slalo motive kojima su opisivane teme i programska usmjerenja svakog pojedinog susjedstva, a ove godine susjedstva EPK šalju svoje uspomene s putovanja i susreta u europskim susjedstvima u kojima su boravili tijekom 2019.


Tako će susjedstvo Malinska slati svoje razglednice sjećanja na posjet španjolskom Bilbau gdje su razgovarali o kulturi u sferi turizma i predstavljali program svog susjedstva – «Posoljena kultura«.


Susjedstvo Gomirje slat će razglednice s boravka u Londonu gdje su boravili na studijskom putovanju i posjetili britanske partnere Green Wise people s kojima su razmijenili iskustva o razvoju »Forest Schooling« i pedagoškim mjerama smanjivanja broja sati provedenih ispred ekrana.


Tim susjedstva Mrkopalj prisjetit će se svog boravka u Nikoziji na Cipru i razgovora o geo-političkoj situaciji na Cipru, razdijeljenosti otoka te predstavljanja mrkopaljske Škole mira kao jedinstvenog programa koji je obilježio Mrkopalj tijekom 90-tih.


Ostvarena prijateljstva s europskim susjedima dobivaju lica kulturnih suradnji, a slanjem razglednica 27 susjedstava Rijeke – Europske prijestolnice kulture, svi se susjedi pridružuju velikoj proslavi solidarnosti i razumjevanja različitih kultura Europe, stoji u priopćenju.


Iz Rijeke 2020 još navode da je proslava Europskog dana susjeda godišnje događanje koje je počelo 1999. u Parizu, a sada ga obilježava više od 1450 gradova i mjesta u više od 36 europskih zemalja, s više od 30 milijuna sudionika.


Cilj Europskog dana susjeda je podizanje svijesti o problemima otuđenja i usamljenosti, suodnosu individualizma i zajednice, kao i urbanim i sub-urbanim prostorima u kojima se socijalne veze sve više gube i nestaju.