Volontiranje u kulturi

Asja Brusić dobila nagradu za volontersku koordinatoricu godine: ‘Bilo bi krasno da se ovaj program nastavi’

Davor Mandić

Volonterski program Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, koji provodi Hrvatski kulturni dom na Sušaku, a koordinira Asja Brusić, mogao bi postati zamašnjak nekog budućeg nacionalnog centra za volontiranje u kulturi



RIJEKA – Međunarodni dan volontera, obilježen 5. prosinca, bio je posebno dobar za Riječanku Asju Brusić. Naime baš na taj simboličan datum dodijeljena joj je nacionalna nagrada za volontiranje, najviše priznanje za doprinos promociji i razvoju volonterstva u kategoriji: Fizička osoba – koordinatorica volontera. Asja Brusić, s kojom smo nedavno razgovarali upravo u povodu njena volonterskog angažmana, vodi, naime, volonterski program Europske prijestolnice kulture, koji provodi Hrvatski kulturni dom na Sušaku.


I sam Hrvatski kulturni dom na Sušaku, kao provoditelj rečenog volonterskog programa, ušao je u uži krug nominacija za Državnu nagradu za organizatora volontiranja, što je na online dodjeli nagrade posebno istaknuto.


Predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Nives Ivelja na dodjeli je istaknula da je Brusić nagradu zaslužila svojim neprekidnim trudom, kojim je, između ostalog, uspješno ostvarena promocija volontiranja u kulturi, kao specifičnog modela volontiranja.


Izvrstan organizator




– Asja Brusić u projektu Europske prijestolnice kulture sudjeluje već tri godine, a od siječnja 2020. voditeljica je volonterskog programa EPK-a. Na samom otvorenju riječke EPK godine Asja je koordinirala rad 300-tinjak volontera na terenu, koji su Rijeci poklonili ukupno 1.960 radnih sati u jednom danu. Ubrzo nakon svečanog otvorenja nastupila je pandemijska kriza uzrokovana koronavirusom, pa je Asja volontere EPK-a uključila u tzv. krizno volontiranje. Nakon popuštanja epidemioloških mjera, u svibnju ove godine, volonteri su se uključili u mnogobrojna kulturna događanja u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pa je u preko 80 događanja, od lipnja do listopada ove godine, uključeno bilo preko 550 volonterki i volontera, koji su odradili više od 2.000 volonterskih sati – rekla je Ivelja, istaknuvši da se zahvaljujući angažmanu Asje Brusić, njenom aktivnom širenju pozitivne energije među volonterima, glas o volontiranju za EPK širio putem različitih komunikacijskih kanala, a ujedno je rastao i broj novih EPK-volontera.


– Asja je izvrstan organizator, kao i koordinator na terenu. Uvijek je dostupna i spremna pomoći, volontere usmjerava i omogućuje im da izraze svoj potencijal, sudjelujući u aktivnostima u kojima mogu primijeniti svoja znanja i vještine, a poseban naglasak Asja stavlja na inkluziju, jer osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i mogućnosti i sa zadovoljstvom se uključuju u volonterske aktivnosti – zaključila je Ivelja.


Nakon dodjele, kojoj je prethodio intervju u Novom listu, pitamo Asju Brusić što je sljedeće.


– Ne znam što je sljedeće, vidjet ćemo; zasad je i ovo previše, jer ogromni je to šut sreće nastao i s obzirom na priznanje Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka, koji je u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom uručio Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u sklopu dodjele nagrade »Volonteri godine« nagradu »Organizator volontiranja 2020.«, a onda je još stigla i ta državna nagrada za koordinatoricu volontera. Iznimno sam ponosna, jer to su nagrade svim volonterima koji su se uključili u rad. Mi jedni bez drugih ne možemo, to je jedan začarani krug u kojem smo u kriznim vremenima uspjeli gotovo nemoguće – kaže Brusić, na što je pitamo da pojasni, u kom smislu nemoguće.


– Otvorenje EPK-a najavilo je spektakularnu ovu godinu, bogata i intenzivnu, ali onda nas je ošamarila korona; preko noći sve je stalo, obustavljen je program pa je i volonterski dio bio ugrožen, ali uz veliku pomoć svih volonterki i volontera koji su se uključili u krizno volontiranje, orijentirali smo se na druge aktivnosti – podsjeća Brusić.


Važnost volontiranja


Bacamo dalje ješke, pitajući je li ova nagrada dodatni podstrek da se konačno usustavi volontiranje u kulturi na državnoj razini i zašto neki nacionalni volonterski centar za volontiranje u kulturi ne bi, recimo, bio u Rijeci, kada je i prema struci očito dobar. Brusić kaže da bi bilo krasno kada bi se program volontiranja u kulturi nastavio i nakon EPK-a.


– Mi se trudimo ukazati na važnost volontiranja u kulturi. Naime bili bismo jedan od rijetkih EPK-gradova koji su nastavili s tom aktivnosšću. Mislim da ih je to učinilo tek tri. A ogromna je to baza vrlo angažiranih građanki i građana, koja konstantno raste i ja se nadam da će strukture prepoznati kapital kojim raspolažemo u ovom trenutku – kaže Brusić.


Ona je sebi u misiju, dodaje, uzela raditi na vidljivosti tih ljudi. Naime po njenu mišljenju volonterstvo u Hrvatskoj nije dovoljno cijenjeno, pa se volontere tretira kao marginalnu skupinu


– A oni strašno mnogo znače. Ogroman je to angažman kojim ti ljudi daruju ono najvrednije: slobodno vrijeme, i umjesto da im je društvo beskrajno zahvalno na tom angažmanu, ono ih ne cijeni dovoljno. Ja sam se potrudila da dobiju pažnju koju zaslužuju. I meni je drago da su naši volonteri EPK-a vidljivi i da smo osvijestili njihovu važnost i angažman, pogotovu tijekom krize, kad je programe trebalo adekvatno pratiti. Divim im se i zahvalna sam im što su vjerovali u projekt i kada se činilo da idemo nizbrdo, ali držalo ih je zajedništvo i taj riječki inat pa su dali svoj maksimum – zaključuje Asja Brusić, napominjući da je zahvalna SMART-u na potpori i usmjeravanju te riječkim ustanovama u kulturi na uspješnoj suradnji.