"Njegovatelj planinskih biljaka"

Nacionalni park Sjeverni Velebit ponovio organizira volonterski program

Dorotea Prpić

Foto DOROTEA PRPIĆ

Foto DOROTEA PRPIĆ

Za volontirati treba samo dobra volja i ljubav prema prirodi. Optimalan broj volontera koje tražimo  je ukupno  12 i biti će  raspoređeni u tri petodnevna ili desetodnevna ciklusaSENJ JU Nacionalni park Sjeverni Velebit i ove godine organizira svoj već tradicionalni  volonterski program pod nazivom „Njegovatelj planinskih biljaka“, a interes je svake godine velik jer osim  vrtlarstva na 1 500 metara nadmorske visine ovaj program  nudi i odmak od svakodnevnice i boravak u prekrasnoj prirodi.


„U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit radimo na obnovi botaničkog vrta , a volonteri se mogu uključiti kroz naš  program „Njegovatelj planinskih biljaka“. Ovaj program  redovito godišnje provodimo, a za volontirati treba  samo dobra volja i ljubav prema prirodi. Optimalan broj volontera koje tražimo  je ukupno  12 i biti će  raspoređeni  u tri   petodnevna ili desetodnevna ciklusa, ovisno o dogovoru,  i to tijekom  druge polovice lipnja te tijekom mjeseca srpnja i kolovoza. Neka posebna stručna sprema nije potrebna, ali zato volonter treba imati  interes  za biljke i prirodu, volju i strpljenje za rad u vrtu, biti spreman na fizički rad i izloženost suncu, vjetru i nižim temperaturama. Radi se  šest sati dnevno, a počinje se oko osam sati ujutro“, o ovom među volonterima popularnom programu kaže ravnateljica JU NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić i dodaje da jezik za komunikaciju može biti i hrvatski i engleski, a mogu se javiti i osobe sa lakšim invaliditetom, primjerice gluhonijeme osobe. 


 „Smještaj za volontere je osiguran i besplatan i to u zajedničkoj spavaonici u nadzorničkoj postaji na Babić siči koja se nalazi oko 7 km od mjesta rada. Postaja je smještena izvan naselja, na ulazu u Nacionalni park, spavaonica se nalazi na katu, dok je u prizemlju mala kuhinja i zajednička prostorija opremljena stolovima i peći na drva. Sanitarni čvor postoji, ali ne i tuš. Povremeno tuširanje će biti omogućeno, u vidu vanjskog tuša ili u prostorijama Uprave parka u selu Krasnu. Prehrana je osigurana u vidu besplatnih namirnica, a   obroke volonteri pripremaju sami. Osiguran je i  besplatni lokalni prijevoz unutar Parka  , ali radi ograničenog broja vozila, volonteri će se ponekad spuštati pješice   do mjesta  rada ,što je oko  45 min ugodne šetnje nizbrdo, uglavnom kroz šumu.  Dolazak u Park iz najbližih gradova, primjerice iz Senja ili Otočca osiguran je  vozilima Parka ili javnim prijevozom s tim da troškove javnog prijevoza podmiruje Park.“ opisuje ravnateljica Glavičić Sertić uvjete za rad volontera. 
A u slobodno vrijeme volonteri mogu meditirati, čitati, vježbati jogu i na druge načine uživati u miru i tišini usred šume, piti domaći čaj, ćaskati s domaćinima i planinarima te uživati u vidiku ispred planinarskog doma Zavižan, istraživati planinarske staze i osvajati Zavižanske vrhove  ili se biciklom voziti po Parku , kušati lokalne specijalitete u  obližnjem selu Krasnu, posjetiti svetište Majke Božje od  Krasna,  obići Interpretacijski centar Krasno, popularnu  Kuću Velebita, Kuću šumarstva ….  


„Kroz volontiranje stječu  se nova iskustva i jačaju komunikacijske vještine, upoznaju se posjetitelji, lokalno stanovništvo  i naša Javna ustanova. Volonteri  stječu i  nove prijatelje. Ovo tim više jer će surađivati  će s čuvarima prirode, puno toga  će naučiti o upravljanju zaštićenim područjem, ali i upoznati  bogatstvo velebitske flore, a sve su to itekako značajna iskustva.“  navodi ravnateljica Glavičić Serić.   


Zainteresirano se trebaju javiti  Franki Grbavac, voditeljici volonterskih programa u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit na email: [email protected]. Sve što treba napraviti jest ispuniti formular, nakon čega će se zainteresirani volonter  kontaktirati i  upisati za volontiranje , naravno ukoliko bude još  slobodnih mjesta jer za ovaj program svake godine vlada velik interes,  a prijave su otvorene do kraja mjeseca travnja.