U osorskoj ex-katedrali

Osorske glazbene večeri: “Hrvatska misa” otvorila festival

Bojan Purić

Foto: Bojan PURIĆ

Foto: Bojan PURIĆ

Nastupio je Zbor Hrvatske radiotelevizije sa solistima Darijom Auguštan, Martinom Gojčeta Silić, Stjepanom Franetovićem i Robertom Kolarom, pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija



Hrvatskom misom u d-molu (op. 86) Borisa Papandopula počele su 46. Osorske glazbene večeri, priredba koja važno gospodarsko, prometno i upravno središte iz davnina, a sada gradić dvoznamenkastog broja stanovnika »vraća na kartu«. Nastupio je Zbor Hrvatske radiotelevizije sa solistima Darijom Auguštan, Martinom Gojčeta Silić, Stjepanom Franetovićem i Robertom Kolarom, pod vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija. U jednosatnom programu, pjesme »Gospode pomiluj«, »Slava«, »Vjerovanje«, »Svet«, »Blagosloven« i »Jaganjče Božji« izvedene su, kako je to skladatelj i osmislio temeljeći ideju na tradiciji narodnog pjevanja, bez instrumentalne pratnje.


Marušić i Stahuljak


Kako je snalaženje u COVID-mjerama ove i prošle godine stalna pratilja organizatorima koncerata, tako se s neizvjesnošću očekivalo na koji će način biti priređen ovaj koncert. U osorskoj ex-katedrali obaveznih maski na licima nije bilo (iako je nekoliko ljudi u publici ipak odabralo ovaj »modni detalj«), niti većeg razmaka među sjedećim mjestima. Posjetitelji su na ulazu pokazivali COVID-potvrde ili rezultate testiranja – za publiku je u bivšem poštanskom uredu na suprotnoj strani osorskog trga bilo omogućeno besplatno brzo testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka sa sluznice nosa.


Pozdravne riječi uputile su lošinjska gradonačelnica Ana Kučić te ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, u prisustvu savjetnika za kulturu predsjednika RH Zdravka Zime i zamjenice primorsko-goranskoga župana Marine Medarić, drugih uzvanika i vodstva festivala. Obraćajući se publici, prisjetile su se dvojice pojedinaca koji su ostavili dubok, presudan trag u festivalskoj povijesti – osnivača i dugogodišnjeg voditelja Daniela Marušića (1931.– 2009.), koji je 1976. godine u skromnim uvjetima pokrenuo festival usmjeren slavljenju hrvatske glazbene baštine te Zlatka Stahuljaka (1933. – 2021.), nedavno preminulog glazbenika i glazbenog pisca. Zanimljivo je da, na raznim zadacima, Marušićevi potomci, stalni ljetni stanovnici Osora, svake godine neizostavno sudjeluju u organizaciji festivala.


osorske_glazbene_veceri

Foto: Bojan PURIĆ


Pet festivalskih narudžbi




Danas će biti održan jedini koncert na otvorenom u cijelom ovogodišnjem festivalskom programu. Ispred ex-katedrale, na osorskom trgu, bit će izveden program »Sako leto ima nekaj novoga« orkestra i solista ansambla »Lado«, koji će odjeveni u odgovarajuće narodne nošnje izvoditi obrade napjeva iz raznih hrvatskih krajeva, s tim da bi domaćoj publici najzanimljivija mogla biti interpretacija napjeva s otoka Cresa »Cviće moje ja bi tebe brala« u obradi Borisa Harfmana i Joška Ćalete. Već 25. srpnja Osorske glazbene večeri vratit će se u okrilje ex-katedrale, gdje će nastupiti Zagrebački kvartet sa solistom Ramonom Ortegom Querom na oboi, a na programu će biti praizvedba za festival naručenog »Mementa« Juraja Marka Žerovnika te djela Mozarta i Griega.


»Memento« je jedna od pet festivalskih narudžbi; još su to »Četiri pjesme sjećanja za četiri solo instrumenta i komorni ansambl« Berislava Šipuša koje će 27. srpnja izvesti ansambl »Cantus«, zatim »Prostori sna« Mladena Tarbuka koje će 1. kolovoza izvesti Radovan Vlatković, Renata Pokupić, Stefan Milenković, Aleksandar Milošev, Enrico Bronzi, Marija Pavlović i Danijel Detoni, »Dante Songs« Darka Domitrovića koje će 12. kolovoza izvesti Martina Zadro i Leon Košavić uz klavirsku pratnju Lane Bradić te »Divertimento za kvartet saksofona« Marija Miladina koji će 14. kolovoza izvesti »Papandopulo kvartet«.