Michelu Francu Počasno Srce Sarajeva

Održana regionalna premijera filma “Murina”

Kim Cuculić

Foto: SFF

Foto: SFF

Događaji koji su obilježili peti dan 27. Sarajevo Film Festivala, koji je bio i u znaku hrvatskog filma



Michelu Francu, meksičkom redatelju, scenaristu i producentu, uručeno je Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi. Nagrada mu je uručena u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegova filma »Novi poredak« koji je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air. Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.


Program Natjecateljski – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala nastavio se u Narodnom pozorištu regionalnom premijerom filma »Murina«, debitantskog dugometražnog ostvarenja hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović, inače dobitnice Srca Sarajeva za najbolji kratki film 23. Sarajevo Film Festivala.


Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio prestižnu nagradu Zlatna kamera. U »Murini« pratimo napetost između nemirne tinejdžerice Julije i njezina opresivna oca Ante, koja raste dolaskom obiteljskog prijatelja u njihov dom na otoku. Dok otac pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promijeniti život, Julija je umorna od njihova mirna, ali usamljenička življenja i ima znatno veća očekivanja od njihova utjecajna posjetioca koji joj tijekom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.


murina

Nenad Polimac i Mirsad Purivatra, Foto: SFF




Publika 27. Sarajevo Film Festivala je u istoj večeri imala priliku pogledati i regionalnu premijeru dugometražnog prvijenca redateljice Milice Tomović »Kelti«. Film je svjetski premijerno prikazan ove godine na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Panorama. Prikazana je Srbija u ratu te obiteljska situacija u kojoj majka Marijana drži obitelj na okupu, dok njezin suprug živne samo u prisustvu kćerke Minje koja slavi osmi rođendan.


Umjesto koker španijela kojeg želi, tu je susjedov tronogi pas s kojim se igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto maslacem. U dnevnoj sobi, Minja i njezini školski prijatelji se zabavljaju odjeveni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijana večer puna duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.


Knjiga Nenada Polimca

Na festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta Sarajevo upriličena je i promocija knjige »Život u filmu 1 – Uzori i dosezi« Nenada Polimca, hrvatskog filmskog kritičara i novinara koji donosi svoje bogato iskustvo kroz pet desetljeća praćenja filmske umjetnosti. Najveći dio knjige zauzimaju eseji i razgovori s filmskim redateljima koji po mišljenju autora predstavljaju panteon hrvatske kinematografije. Autor se uglavnom bavi dugometražnim igranim filmom, no izdvaja i autore animiranih i eksperimentalnih filmova te kreativne producente.