Zanimljiva ideja

Njemačka 18-godišnjacima daje poklon-bon za kulturu, ali ne smiju trošiti na Netflixa i Spotify?

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Oko 750.000 mladih koji sljedeće godine navršavaju 18 godina će preko aplikacije dobiti doznaku od 200 eura koje mogu iskoristiti za kulturne manifestacije ili kupnju knjiga i nosača zvuka



Njemačka vlada sljedeće godine namjerava svim osamnaestogodišnjacima pokloniti 200 eura koje mogu iskoristiti isključivo u kulturne svrhe, a Njemačko kulturno vijeće je zatražilo u utorak da se preispita smije li se taj novac potrošiti i na streaming servise poput Netflixa ili Spotifya.


„Mislim da treba biti regulirano i smije li se taj poklon-bon potrošiti na streaming servise poput Netflixa, Spotifya ili Amazona“, rekao je predsjednik Njemačkog kulturnog vijeća Olaf Zimmermann.


On smatra da bi ove kompanije bilo vrlo teško isključiti iz ponude savezne vlade. Zimmermann je istodobno izrazio dvojbe oko toga hoće li ukupan iznos od 100 milijuna eura biti dostatan.




Njemačka vlada je prošlog tjedna donijela odluku o izdavanju poklon-bona za kulturne manifestacije, knjige i nosače zvuka svim građanima Njemačke koji 2023. navršavaju 18 godina.


Oko 750.000 mladih koji sljedeće godine navršavaju 18 godina će preko aplikacije dobiti doznaku od 200 eura koje mogu iskoristiti za kulturne manifestacije ili kupnju knjiga i nosača zvuka. Za to je izdvojeno preko 100 milijuna eura .


Državna tajnica za kulturu Claudia Roth rekla je kako je generacija koja sada navršava 18 godina zbog pandemije koronavirusa bila uskraćena za mnoga iskustva u kulturnom sektoru.


„Oni bi sada s ‚kulturnom propusnicom‘ trebali otkriti bogatstvo njemačke kulture“, rekla je Roth.


Ona je rekla kako bi ova mjera mogla pomoći i kulturnim radnicima i knjižarama koji su pretrpjeli velike gubitke tijekom pandemije koronavirusa.


Ministar financija Christian Lindner je prilikom predstavljanja naglasio kako se radi o probnom projektu koji bi trebao biti nastavljen ako se pokaže uspješnim.


U Francuskoj „kulturna propusnica“ postoji od 2017. i iznosi 500 eura.