DOM KULTURE U BAKRU

Nastup Mješovitog pjevačkog zbora “INA” i drugih gostiju: Podsjetnik na slavne dane velikih zborova

Igor Vlajnić

Foto: MILJENKO ŠEGULJA

Foto: MILJENKO ŠEGULJA

Svoju vrsnost u glazbenom izričaju zbor je pokazao koristeći izvorne oblike pjevanja i postavki vokalnog aparata. Navedeno je izuzetno teško postići u radu s amaterskim ansamblom, pogotovo održavajući homogenost zvuka i jasnoću dikcije, što zboru »INA« nije bio nikakav problem



Glazbeni sladokusci u posljednje vrijeme dobro znaju da za neke od najboljih glazbenih događaja treba otići u – Bakar. Kada u Rijeci ne bi postojale ustanove koje produciraju kakav-takav program, Bakar bi zasigurno bio vodeće mjesto po raznovrsnosti i broju kvalitetnih glazbenih događaja. Orkestri, zborovi, solisti i drugi raznoliki izvođački sastavi redovito svojim muziciranjem ispunjavaju svjetovne i sakralne prostore. Zasluga, ipak, teško da se može pripisati Gradu Bakru, barem ne izravno, već Kulturno-umjetničkoj udruzi »Sklad« i njihovoj predsjednici Dunji Vladislović koja ulaže veliku energiju pomno planirajući glazbenu sezonu.



U subotu, 6. studenog u Domu kulture »Matija Mažić« održan je tako i neuobičajen koncert Mješovitog pjevačkog zbora »INA« iz Zagreba pod ravnanjem Bojana Pogrmilovića. Maestro Pogrmilović stručnoj je javnosti odavno poznat kao vokalni pedagog i dirigent, autoritet koji već dugi niz godina djeluje u području profesionalnog i amaterskog zborskog izričaja. Svoje bogato iskustvo redovito dijeli i na različitim seminarima koje pohađaju i brojni drugi dirigenti, a sudeći prema subotnjem koncertu, to je znanje vrlo uspješno prenio i na svoga sina, mladog Filipa Pogrmilovića, koji osim što svira nekoliko glazbala, izrađuje i kvalitetne glazbene aranžmane.


Pozitivan primjer


Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su vjerojatno i zlatno doba glazbenog pjevačkog amaterizma. Razdoblje je to u kojem su osnovani brojni veliki i uspješni pjevački zborovi od kojih neki djeluju i danas.




Naravno, prilike u kojima se danas živi i radi nikako ne mogu biti pogodne za takvu vrstu glazbenoga rada pa su posljednjih godina, a najviše u razdoblju pandemije, brojni zborovi zapali u teškoće.



Mješoviti pjevački zbor »INA« iz Zagreba, osnovan 1976. godine, a od 1988. pod vodstvom upravo maestra Pogrmilovića, sudeći prema subotnjem koncertu, jedan je od pozitivnih primjera rada u ovim izazovnim vremenima. Naime bakarska je publika na jednoipolsatnome koncertu mogla čuti vrlo kvalitetne izvedbe, a cijeli je koncert bio posvećen tematici folklorne glazbe u zborskom izričaju. Folklor ili narodni običaji često je bio inspiracija skladateljima za stvaranje novih skladbi, ali i različitih obrada i aranžmana. Za ovu prigodu maestro Pogrmilović odabrao je kraće skladbe na teme iz Hrvatske, ali i drugih zemalja poput Italije, Španjolske, Čilea, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Portugala i drugih.



Međutim svoju vrsnost u glazbenom izričaju zbor je pokazao koristeći izvorne oblike pjevanja i postavki vokalnog aparata. Navedeno je izuzetno teško postići u radu s amaterskim ansamblom, pogotovo održavajući homogenost zvuka i jasnoću dikcije, što zboru »INA« nije bio nikakav problem.



Edukativna komponenta


Uz zbor je nastupio i Narodni orkestar Folklornog ansambla »Mladost« iz Samobora pod vodstvom Filipa Pogrmilovića. Radi se zapravo o malom orkestru od deset članova, a neka od glazbala koje koriste su violina, klarinet, harmonika, brač, bugarija, berda, gajde ili tapan. Svaku izvedbu pratila je i prigodna prezentacija s objašnjenjima pa je cijeli koncert zapravo bio iznimno edukativan, pogotovo ako se uzme u obzir rijetkost prigoda u kojima se ovakva glazbala i načini pjevanja mogu vidjeti i čuti. Posebna pohvala izvođačima ide na držanje i ponašanje na pozornici, koje neodoljivo podsjeća na već spomenute slavne dane velikih zborova.



Kao poseban gost koncerta nastupila je i Ženska vokalna skupina »Sklad« pod vodstvom Nade Matošević Orešković, koja je izvela pet kraćih skladbi. Tih je pet skladbi bilo sasvim dovoljno da publika ostane oduševljena s obzirom da su izvedene izuzetno kvalitetno. Posljednjih godina nekoliko je primjera ovakvih sastava s ovog područja koji su svojom kvalitetom zadivili struku i publiku, a najnoviji je svakako »Sklad« iz Bakra, koji, sudeći prema onome što se u subotu moglo čuti, vjerojatno konkurira i za vodeće mjesto prema kvaliteti izvedbe.


Sve u svemu, za ovaj će se ansambl sigurno još mnogo čuti, jer su, već ovakvi kakvi su sada, spremni za mnogo veće (i natjecateljske) pozornice.


Kvaliteta subotnjeg koncerta opravdala je očekivanja manjeg broja posjetitelja koji su unatoč novim epidemiološkim mjerama došli u Bakar, a valja se nadati i brojnim drugim glazbenim događajima iz kuhinje »Sklada« koji će obogatiti inače siromašnu ponudu riječke okolice.


Nadati se valja, također, da sljedeći koncerti u Domu kulture »Matija Mažić« neće biti održani uz stalno ometanje izvedbi prodornim povicima iz kuglane, koji ipak, pomalo ojađenoj publici, nisu uspjeli pokvariti ljepotu subotnje koncertne večeri.