Pravi kut: Otvaranje

Na Kampusu premijerno izvedena predstava Alise Debelić o muško-ženskim odnosima

Katarina Bošnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Naslov »Pravi kut: Otvaranje« označava idealnu točku u nama, unutarnji prostor koji želimo otvoriti, točku u kojoj se ujedinjuju ljudsko i božansko



Dublje razumjeti, a onda oprostiti i prihvatiti sebe i drugoga cilj je predstave »Pravi kut: Otvaranje«, redateljice Alise Debelić, koja je premijerno izvedena u podne na livadi kampusa na Trsatu ispod Filozofskog fakulteta.


U 45 minuta, koliko je predstava trajala, glumci su se pozabavili redefiniranjem muško-ženskih odnosa i propitivanjem pojmova žene i muškarca, koristeći elemente koji asociraju na ritualne početke kazališne umjetnosti te glas, intuiciju i tjelesnost, kojima se na autentičan način gradi scenski jezik.


Točka ravnoteže


Naslov predstave »Pravi kut: Otvaranje« simbolično označava idealnu točku u nama, unutarnji prostor koji želimo otvoriti, točku u kojoj se ujedinjuju ljudsko i božansko iz koje težimo živjeti i stvarati.




Foto Sergej Drechsler


Alisa Debelić, koja nije samo redateljica, već je i glumica u predstavi, smatra da se radi o točki ravnoteže u nama i između muškog i ženskog principa, otvaranju vrata i skidanju prvog sloja.


– Ovo radimo da se ogolimo i da vidimo čega ispod ima – kazala je Debelić.


Petero izvođača: Nikola Tutek, Dragan Stojanović, Luka Vadnov, Tea Mikliš i Alisa Debelić tumačili su uloge članova obitelji u kojoj infantilan muž i otac svojim nasilnim ponašanjem prema ženi ostavlja loš utjecaj i na djecu, no do kraja predstave, sve polako jenjava.


Ovime se gledateljima daje do znanja da smo svi osuđeni jedni na druge, a nesklad u obitelji krug je koji nikad ne završava.


Interakcija


Tijekom predstave u jednom je navratu došlo i do interakcije s publikom, kada je glumac sa štapom poput pastira vodio publiku bliže k sebi i ostalim glumcima, odakle je bilo lakše promatrati i uživati u samom kraju predstave.


Foto Sergej Drechsler


Nikola Tutek je rekao da je uvijek zahtjevno raditi na ovakvim projektima, jer sve ovisi o pokretima, buri i kiši.


– Odlučili smo što god da bude odglumiti ovo do kraja i prilagoditi se vremenskim uvjetima; fizički teatar je uvijek zanimljiv – rekao je Tutek.


Ideja za predstavu nastala je još prije dvije godine, kada je redateljica počela raditi na njoj, no zbog koronavirusa i mjera, stalan i kontinuiran rad i vježba nisu bili mogući. Nakon uspješne premijere, glumcima i redateljici ostalo je samo čekanje vijesti o novim COVID-mjerama, koje će odrediti sudbinu njihovih budućih nastupa.