Uključena i studentska sekcija

Muzej grada Rijeke: Izložba hrvatskog dizajna 19/20

Davor Mandić

Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Riječ je o redovitoj bijenalnoj manifestaciji koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine.



Muzej grada Rijeke poziva na izložbu najuspješnijih radova hrvatskih dizajnera u protekle dvije godine. “Izložba hrvatskog dizajna 19/20: nagrađeni radovi” bit će otvorena u “Kockici” na Trgu R. Zanelle u četvrtak, 24. lipnja. kako kažu u Muzeju, riječ je o redovitoj bijenalnoj manifestaciji koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine.


– Pored predstavljanja onoga najboljeg iz profesionalne produkcije domaćih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju.


Time pruža uvid u aktualna postignuća dizajnerskoga visokog obrazovanja. Zahvaljujući takvu pristupu, mjesto na izložbi dobili su radovi studenata triju fakulteta: Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu te Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu – kaže se u najavi izložbe, uz dodatak da je izložba organizirana u posebnim, pandemijskim okolnostima, pa je cjelovita verzija izložbe prošle godine prvi put lansirana online.




Središnji dio izložbe, s 35 nagrađenih radova, premijerno je prikazan uživo u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a taj izbor sada gostuje u Muzeju grada Rijeke.


Izložbu prati publikacija “Pregled hrvatskog dizajna 19/20”, koja uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka koji govore o praksi, kritici i teoriji dizajna, također o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Izložba traje do 4. rujna.