Putujuća izložba

MIRKO ILIĆ “Tolerancija” stiže na panele na riječkom Korzu

Davor Mandić

Otvorenje će biti 16. ožujka u 12 sati. Istoga dana u 18 sati Mirko Ilić će održati online predavanje »Dizajn s desna nalijevo«, koje će se moći uživo pratiti putem Facebook stranice Drugog mora



RIJEKA – Svjetski priznati dizajner Mirko Ilić kustos je izložbe plakata, koji će pod naslovom »Tolerancija« biti izloženi na panelima na riječkom Korzu od 16. do 23. ožujka.


Izložbu organiziraju udruga Drugo more i međunarodna organizacija Tolerance Project Inc., a njeno otvorenje bit će 16. ožujka u 12 sati, kada će tim povodom govoriti direktor Drugog mora Davor Mišković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te kulturolog i antropolog Aljoša Pužar.


Istoga dana u 18 sati Mirko Ilić će održati online predavanje »Dizajn s desna nalijevo«, koje će se moći uživo pratiti putem Facebook stranice Drugog mora.




Kako kaže najava, u predavanju, namijenjenom u prvom redu srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, Ilić će govoriti o načinima prepoznavanja i dekodiranja simbola koje u javnom prostoru koriste razne ekstremističke skupine, ali i o korištenju grafičkog dizajna u svrhu promicanja društvene ravnopravnosti i pravde.



– U želji i nadi o postizanju prihvaćanja i toleriranja svakog pojedinca, Mirko Ilić od 2017. godine okuplja brojne svjetske dizajnere koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju. Ilićevim riječima, »ideja ovog programa je pridonijeti pokretanju razgovora o uključivosti, koji može počivati samo na temeljima tolerancije – i širiti poštovanje u svijetu koji je sve više razdijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti i nacionalnom podrijetlu.


U plakatima koji su naizmjenično razigrani i ozbiljni, iznenađujući i originalni, projekt Tolerancija koristi jedinstvenu snagu dizajna da nas podsjeti na ono što nam je svima zajedničko i što je potrebno da se premosti jaz među ljudima – kaže se u najavi ove putujuće izložbe koja je samo u 2020. godini predstavljena u dvadesetak gradova.


Od domaćih dizajnera na riječkoj će izložbi biti predstavljeni plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanaka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.