Sutra na Delti

Makedonija na Delti: Dani makedonske kulture i Dani prijatelja knjige u Exportu

Kim Cuculić

foto: Diego Delso

foto: Diego Delso

Nastupit će glazbenik Zoran Majstorović, a bit će otvorena i izložba fotografija Gordane Kvajo



RIJEKA – Dani makedonske kulture bit će otvoreni sutra, 21. studenoga u 19.00 sati u Exportu na Delti. Program uključuje književno-poetsku večer u suradnji s Hrvatskim književnim društvom iz Rijeke, kada će biti predstavljene nagrađene knjige i književnici. Uvodnu riječ dat će lektorica za makedonski jezik Biljana Stojanovska, a tema je Marko Cepenkov (1829. – 1920.), najveći sakupljač makedonskih narodnih umotvorina. Iste večeri svoj će nastup održati glazbenik Zoran Majstorović, a u nastavku će biti otvorena samostalna izložba fotografija “Čovjek u prostoru” Gordane Kvajo.


Dani makedonske kulture nastavljaju se u prosincu u prostorima MKD-a Ilinden i to revijom makedonskog filma “Kinoteka Makedonije” (4. prosinca u 18 sati), zatim cjelovečernjim koncertom pjevačke i glazbene skupine MKD-a Ilinden “Večer makedonske pjesme” (18. prosinca u 20 sati) te kulturnom manifestacijom za najmlađe članove “Detska radost” (19. prosinca).


Trinaesti međunarodni festival književnosti Dani prijatelja knjige održat će se u Rijeci 20. i 21. studenoga u organizaciji Hrvatskoga književnog društva. Otvorenje festivala je danas u 18 sati u vijećnici Grada Rijeke, kad će uz predstavljanje knjiga i književnika biti dodijeljene i godišnje nagrade Društva. Međunarodna nagrada “Književno pero” za 2020. dodijelit će se književniku Miljurku Vukadinoviću iz Beograda. Dobitnica Nagrade “Borivoj Bukva” za najbolju haiku zbirku je Ljiljana Dobra za knjigu “Čipka od inja”, a Nagradu “Fikret Cacan” za najbolju knjigu prijevoda dobit će prof. Velimir Žigo za knjigu “Drugačiji prijevodi”. Nagrada “Josip Eugen Šeta” za najbolji neobjavljeni rukopis dodijelit će se Žaklini Kutiji za rukopis “Riječi s vrha vala”.




Nagradu “Književno pero” za knjigu godine u nakladi HKD-a dobit će Srđan Duhović za pjesničku monografiju “Nisam čovjek, nego sam vrač”. Nagrada “Književno pero” za knjigu godine izvan naklade HKD-a dodijelit će se antologiji “Jutra poezije 2010. – 2020.”, a Nagrada “Književno pero” za najbolju zbirku pjesama u nakladi HKD-a bit će dodijeljena Ivanu Šapanjiću za zbirku “Umrijet ću kao što pjesnici umiru”. Nagrada “Književno pero” za najbolju zbirku pjesama izvan naklade HKD-a pripala je kantautoru Milku Kišu iz Zagreba za zbirku “Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada”. Nagradu “Književno pero” za najbolji prvijenac u nakladi HKD-a dobit će Marija Lisac za roman “Prorok psovke”.